Bitcoin bereikte vandaag bijna 36.000 dollar, maar er zijn tekenen dat er snel een correctie kan komen. Op dit moment lijkt de markt namelijk overhit, en dit kan zorgen voor een daling. Toch zijn er ook positieve signalen. Een overzicht van de laatste ontwikkelingen.

Bitcoin futures op recordhoogte

Volgens Andrew Kang van Mechanism Capital bevindt de open interest voor bitcoin futures zich op dit moment op een recordniveau. Twee moeilijke begrippen, die we hieronder gaan uitleggen.

Met behulp van bitcoin futurescontracten is het mogelijk om te speculeren op de bitcoin koers. Je kan speculeren op een stijging, in dat geval neem je een longpositie in. Denk je dat de koers gaat dalen, dan neem je een shortpositie.

De open interest geeft de totale waarde aan van alle lopende bitcoin futurescontracten. Op dit moment staat de teller op 11 miljard dollar, een recordwaarde.

Tel daarbij op dat er nu in verhouding veel meer longposities zijn dan shortposities. In andere woorden, de meerderheid van de markt denkt dat bitcoin nog verder kan stijgen. Dat klinkt positief, maar eigenlijk is dat het niet.

Correctie aanstaande?

Om de zoveel tijd wordt er rente berekent op long- en shortposities. Op dit moment is de rente 0,15%, wat betekent dat de longposities rente moeten betalen aan de shortposities. Het kost nu dus geld om een longpositie vast te houden. Gemiddeld is de rente ongeveer 0,01%, op dit moment is deze nu dus ongeveer 15 keer zo hoog dan normaal.

Dit verhoogt de kans op een zogeheten long squeeze. Daalt de koers? Dan worden investeerders gedwongen om hun longposities te sluiten. Dit kan zorgen voor een domino-effect aan gesloten longposities, en zorgt er uiteindelijk voor dat de koers nog verder gaat dalen.

Maar toch ook positieve ontwikkelingen

Hoewel sommige analisten denken dat de bitcoin koers hierdoor kan gaan dalen, zijn er gelukkig ook genoeg positieve factoren. Zo heeft de rekenkracht op het bitcoin netwerk een record bereikt. Een stijging van de bitcoin koers gaat vaak gepaard met een toename van de rekenkracht. Dat zie je op de grafiek hieronder terug.

Ook positief is dat de bitcoin balans op internationale beurzen nog steeds aan het dalen is. Ki Young Ju is CEO van cryptocurrency analysebureau CryptoQuant. Hem viel het op dat er op 2 januari een recordaantal bitcoins wegvloeiden uit cryptobeurs Coinbase. Ki Young Ju trekt de conclusie dat institutionele partijen bitcoin blijven kopen.

On chain analist: ‘Bitcoin nog niet overhit’

Willy Woo is een on-chain analist, hij legt de bitcoin koers naast data uit de bitcoin blockchain. Volgens zijn NVT-indicator is er nog geen sprake van een overhitte markt. Je berekent de NVT door de totale marktwaarde van bitcoin te delen door het dagelijks transactievolume in dollars.

Wat je dan krijgt is het antwoord op deze vraag: is de bitcoin prijs te hoog of te laag in verhouding met het dagelijks gebruik? Op dit moment is er sprake van een premium, de huidige prijs is hoger dan de NVT. Er kan volgens Woo een correctie komen, maar dat is volgens hem nog niet het einde van deze bull run.

De vraag naar bitcoins blijft hoog, en een dalend aanbod op beurzen is alleen maar positief voor de prijs. Wat bitcoin ook gaat doen, het blijft spannend om de koers te volgen. Check op deze pagina altijd en overal de live prijs.

The post Bitcoin markt lijkt overhit, toch positieve signalen appeared first on BTC Direct | Nieuws.