De Bitcoin koers is het jaar fantastisch begonnen met een stijging van ruim 35 procent. Volgens de populaire macro-econoom Lyn Alden is het echter te vroeg om al van een nieuwe bullmarkt te spreken. Sterker nog, Alden waarschuwt in gesprek met Cointelegraph voor enkele significante gevaren in 2023.

Bodemvorming is een proces

Het optimisme keert als een razende terug als gevolg van de explosieve stijging die Bitcoin tot nu toe doormaakte in 2023. Belangrijker voor ons als investeerders is natuurlijk wat de rest van het jaar voor ons in petto heeft. Is hiermee het feest voorbij en gaan we weer omlaag of is er ruimte voor verdere stijgingen? Lyn Alden zegt in ieder geval dat het naïef is om te denken dat we er op dit moment al zijn.

De redenen daarvoor liggen volgens haar voornamelijk in de Verenigde Staten. Alden maakt zich zorgen over mogelijke strenge wetgeving, onder andere als gevolg van het omvallen van FTX en het Terra-protocol in 2022. Daarnaast is de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, volgens Alden nog niet klaar met zijn strenge beleid.

“Ik verwacht dat het vinden van een bodem voor Bitcoin een proces is. De koersen zijn sterk verbonden aan de liquiditeitsomstandigheden en die zijn sinds het vierde kwartaal van 2022 verbeterd,” aldus Alden. Met de verbeterde liquiditeitsomstandigheden bedoelt Alden dat er voldoende kapitaal is om vraag en aanbod beter in balans te brengen, op dit moment in het voordeel van de vraagzijde.

Het omvallen van FTX

In het gesprek met Cointelegraph kwam uiteraard ook het omvallen van FTX voorbij. Het herstel van de afgelopen weken heeft de koersdalingen als gevolg van de implosie van het beursplatform helemaal weggevaagd. Als je naar de koers kijkt, dan zou je kunnen denken dat het hele FTX-drama nooit heeft plaatsgevonden. Aan de andere kant waren we nu wellicht verder geweest als de beurs van Sam Bankman-Fried niet was ingestort.

“Het instorten van FTX en Alameda Research trok in de tweede helft van het afgelopen kwartaal de complete industrie naar beneden. Dit gebeurde op het moment dat veel andere assets juist begonnen te stijgen (aandelen, goud, et cetera). Nu lijkt het erop dat Bitcoin aan een kleine inhaalslag bezig is en dat het terugklimt naar het niveau waar het zonder FTX zou zijn geweest,” zo spreekt Alden verder.

Gevaren op de radar

Wat er na die herstelperiode kan plaatsvinden is volgens Alden allemaal iets minder rooskleurig. De Amerikaanse Federal Reserve is nog altijd bezig om liquiditeit uit de markt te halen. Dit doen ze door de rente te verhogen en geen financiële assets meer op te kopen. De steun van de Amerikaanse centrale bank voor de markten is weg en dat kan op termijn weleens pijnlijk worden volgens Alden.

“Er wachten ons significante gevaren in de tweede helft van 2023,” aldus Alden. Dit komt volgens haar, omdat het Amerikaanse ministerie van financiën de economie op dit moment nog spekt met extra geld. Zodra dat wegvalt, dan zullen we het daadwerkelijke effect van de momenteel strenge Federal Reserve voelen. Dat is het moment dat de liquiditeit wegvalt en de markt er alleen voorstaat. Alden verwacht op basis daarvan dan ook een lastige tweede helft van het jaar.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post ‘Bitcoin loopt in 2023 aanzienlijk gevaar door Amerikaanse centrale bank’ appeared first on BLOX | Nieuws.