De Bitcoin koers is voor het eerst sinds mei 2022 voorbij het niveau van 36.700 dollar geschoten en lijkt momenteel een aanval op de 37.000 dollar voor te bereiden. Het lijkt erop dat het enthousiasme rondom de Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten langzaam een kookpunt bereikt, wat er mogelijk op wijst dat de goedkeuring van het felbegeerde beleggingsproduct in Amerika een kwestie van tijd is.

Als gevolg van de explosieve stijging van Bitcoin van de afgelopen uren werden er voor 140 miljoen dollar een shortposities geliquideerd.

Wat is een shortpositie op Bitcoin?

Een shortpositie op Bitcoin is een manier van handelen waarmee de initiator in feite inzet op een daling van de koers. Maar hoe is dat mogelijk?

Dat is mogelijk doordat handelsplatforms het mogelijk maken om Bitcoin van hun te ‘lenen’ die de handelaren in kwestie vervolgens meteen verkopen. Je leent een Bitcoin van platform A en verkoopt deze meteen op de markt.

Daarmee blijft natuurlijk de verplichting bestaan om die Bitcoin op een zeker moment in de toekomst terug te leveren. Je moet op een zeker moment die Bitcoin dus terugkopen uit de markt, zodat je aan je leenverplichting kunt voldoen.

Om die reden hopen mensen die Bitcoin shorten op koersdalingen, maar als de koers stijgt kan dat problemen opleveren. Dan maken ze immers verlies, omdat ze de Bitcoin in kwestie voor meer geld moeten terugkopen.

Bron: Coinglass

Dat zagen we de afgelopen uren gebeuren, waardoor er voor 140 miljoen dollar aan shortposities gedwongen werden om hun Bitcoin terug te kopen en terug te leveren aan het leenplatform in kwestie.

Wat is er aan de hand met Bitcoin?

Vanaf het begin van 2023 gemeten is de Bitcoin koers inmiddels al met 121,16 procent gestegen en voor de afgelopen maand staat er een stijging van 32,47 procent op de borden. Wat dat betreft kunnen we stellen dat het bullish sentiment alweer helemaal is teruggekeerd in aanloop naar de halving van 2024.

Stijgingen Bitcoin over verschillende tijdsperiodes. Bron: Tradingview

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat Bitcoin de afgelopen periode behoorlijk groen gekleurd is. Wat een welkome verandering is na het jaar 2022, waarin de Bitcoin koers een lokaal dieptepunt bereikte van 15.500 dollar vanwege het omvallen van FTX in november van dat jaar.

Inmiddels is het sentiment dus weer compleet omgeslagen en dat lijkt vooral het gevolg van de speculatie over de komst van de Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten.

De stijging die we de afgelopen uren zien lijkt het gevolg van het feit dat het vanaf vandaag mogelijk is voor de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, de Securities and Exchange Commission (SEC), om alle twaalf de aanvragen voor een Spot Bitcoin ETF op hetzelfde moment goed te keuren.

The post Bitcoin koers schiet omhoog naar bijna 37.000 dollar appeared first on BLOX | Nieuws.