De bitcoin koers zakte aan het begin van deze week plotseling met 5% omlaag en sindsdien is het bullish momentum ver te zoeken. Het lijkt erop dat de bulls tegen problemen aanlopen en dat de bears voorzichtig weer de overhand nemen. Vandaag gaan we onderzoeken wat hier de mogelijke verklaring voor is, want als je alle feiten op een rijtje zet lijkt er weinig aan de hand…

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

De markt is oververhit

Waarom de bitcoin koers momenteel daalt is mogelijk uit te leggen aan de hand van de traditionele financiële markten. Meestal bewegen de bitcoin koers en de koersen van bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen (S&P 500 en Nasdaq 100) redelijk synchroon.

Bitcoin schoot de afgelopen weken gigantisch omhoog en de aandelenmarkten lieten afgelopen week zien ook aan dat bullish momentum mee te willen doen…

Nu lijkt er echter voorzichtig sprake van oververhitting.

Zo zien we in de bovenstaande grafiek van MarketCharts.com dat de S&P 500 momenteel tegen een sterke weerstand aanloopt (onderkant grafiek). Ongeveer 80 procent van de index ligt boven zijn 200-daagse bewegende gemiddelde.

Verder ligt voor 44% van alle aandelen in de S&P 500 de RSI boven de 70, wat ook een signaal van oververhitting is. Om die reden lijkt de gehele markt nu mogelijk toe aan een kleine terugval, wat we ook aan de bitcoin koers merken.

Dat er voorzichtig weer sprake is van hype komt ook in de bovenstaande grafiek van Haver Analytics terug. Investeerders zijn momenteel “all-in” op techaandelen en dat is mogelijk ook de reden waarom bitcoin de afgelopen weken zo gigantisch sterk presteerde.

Wat kunnen we van de bitcoin koers verwachten?

Wat we van de bitcoin koers kunnen verwachten op de korte termijn is altijd lastig te voorspellen. Aan de ene kant hebben we natuurlijk de speculatie en gigantische verwachtingen over de lancering van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs, die mogelijk in januari 2024 al zal plaatsvinden.

Daarnaast komt er weer een halving aan in april 2024 en is de markt enorm enthousiast over de eerste renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank, die ook een kwestie van tijd lijken…

Het lastige voor de bitcoin koers op dit moment is dat de bulls misschien even op adem moeten komen na al het vuurwerk van de afgelopen weken. Een markt kan nu eenmaal niet in één rechte lijn omhoog en ondanks al het optimisme is het logisch dat we nu even een terugval zien.

Zo kan de ‘hype’ een kleine reset krijgen, kan de markt weer wat afkoelen en krijgen de bulls de kans om op adem te komen voor een nieuwe slag omhoog. Wat denk jij? Krijgen we in 2024 een bullrun naar een nieuwe all-time high voor bitcoin of moeten we daar nog langer op wachten?

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.


The post Bitcoin koers in de problemen, meer dalingen op komst? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.