Op 3 januari vindt de jaarlijkse “bitcoin bankrun” plaats. Het doel is om bitcoin van exchanges af te halen op deze dag met de naam ‘Proof of Keys’.

De vorige jaren zagen we geen gigantische uitstroom vanuit beurzen meer, maar in het verleden hebben bedrijven toch tijdelijk opnames moeten stoppen. Het is een goede gewoonte om te kijken of je zelf nog bij je bitcoin kunt. Zowel bij beurzen als bij bijvoorbeeld ook self-custody kunnen dingen misgaan.

Met de komst van de bitcoin ETF is de boodschap ook belangrijk: een bitcoinfonds beheert de private keys voor jou, en daarmee is het niet échte bitcoin. Het is een IOU, een I Owe You.

De bedenker van het ‘Proof of Keys’ is Trace Mayer. Mayer is een vroege bitcoiner/trader die inmiddels wat minder van zich laat horen.

3 januari

Het eerste bitcoinblok is gemined op 3 januari 2009, zoals je kunt terugzien in de blockchain en block explorers. Satoshi zette er een titel in van het Britse dagblad The Times.

De tekst die in het genesisblok te vinden was, was: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Een verwijzing naar de bankencrisis van 2008.

Beurzen en brokers kun je zien als een soort banken in de wereld van bitcoin. Sterker nog: veel gebruikers laten daar hun geld staan.

Je kunt jouw bitcoin in eigen beheer nemen door het van een beurs af te halen en naar een non-custodial wallet te sturen. Jij hebt dan als enige de toegang tot het geld. Dit kan een hot wallet zijn (die online staat), maar beter nog is een cold wallet.

Met deze offline wallet, die vaak een hardware apparaatje omvatten, ben je over het algemeen het beste beschermd voor de lange termijn.


The post Bitcoin is vandaag 15 jaar oud, én het is Proof of Keys appeared first on Bitcoinmagazine.nl.