In theorie biedt de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin de ultieme bescherming tegen inflatie. Veel investeerders schrokken dan ook van de slechte koersprestaties van de financiële asset op het moment dat de inflatie wereldwijd door het dak ging. Kunnen we Bitcoin nog wel een inflatiehedge noemen?

Volgens Ecoinometrics bewijst Bitcoin zich wel degelijk als een beschermingsmiddel tegen inflatie, maar moet je scherp zijn om daarvan te profiteren.

Bitcoin als bescherming tegen inflatie

“Bitcoin is een goed beschermingsmiddel tegen inflatie, als je maar snel genoeg handelt”, aldus Ecoinometrics. In de onderstaande grafiek is te zien hoe Bitcoin exact fungeert als beschermingsmiddel tegen inflatie.

In 2020 injecteerde de Federal Reserve biljoenen dollars in de Amerikaanse economie om deze te beschermen tegen de gevolgen van COVID-19. Uiteindelijk vertaalde dat zich pas in 2022 in een verhoogde inflatie.

Dat betekent volgens Ecoinometrics dat je in 2021 ongeveer één jaar de tijd had om jezelf met Bitcoin te beschermen tegen de inflatie die de Federal Reserve in 2020 veroorzaakte met hun beleid. Destijds werd het nieuwe geld in omloop gebracht en in 2022 vertaalde zich dat in de hevige inflatie waar we nu nog steeds meer dealen.

Lastige discussie

De moraal van het verhaal volgens Ecoinometrics is: “wacht niet met het graven van een put totdat je dorst krijgt.” Met andere woorden, het is beter om je op “dorst” voor te bereiden door vooraf Bitcoin in te kopen. Wachten op het moment dat de inflatie zich daadwerkelijk in de cijfers laat zien is niet de juiste strategie.

Bitcoin fungeert wel als een beschermingsmiddel tegen inflatie, maar doet dit in de periode die voorafgaat aan de stijging van het prijspeil. Zodra je ziet dat centrale banken de economie stimuleren moet je volgens Ecoinometrics toeslaan.

Wat dat betreft kunnen we hier voor de toekomst een wijze les uithalen. Als de Amerikaanse centrale bank weer begint met het stimuleren van de economie is het moment daar om waakzaam te zijn en mogelijk weer aan Bitcoin te denken als bescherming tegen de inflatie die daar (bijna) onvermijdelijk op volgt.

The post ‘Bitcoin is een goede inflatiehedge als je snel genoeg handelt’ appeared first on BLOX | Nieuws.