Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raadt de Amerikaanse Federal Reserve aan om de rente voor een langere periode te blijven verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Het IMF dringt er bij de regering van Biden ook op aan om het fiscale beleid aan te scherpen om de landelijke schuld te verminderen. Kortom, de rente moet in juni met 25 basispunten verhoogd worden.

Basispunten om rente te verduidelijken

Basispunt is een financiële term die wordt gebruikt om de kleinste eenheid van procentuele verandering aan te geven. Eén basispunt is gelijk aan één honderdste van een procent, oftewel 0,01%. Met andere woorden, 100 basispunten is gelijk aan 1%.

Het gebruik van basispunten maakt het gemakkelijker om procentuele veranderingen en renteverschillen te begrijpen en te communiceren, vooral wanneer het gaat om kleine percentages of verschillen.

Geen limiet op schuld meer

Directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, zei dat het Amerikaanse Congres ook een andere manier nodig heeft om de schuld te reguleren. Ze doelt hiermee op het jaarlijkse kredietproces, waarbij de grens van het schuldenplafond moet worden geëlimineerd.

‘Hoe sneller deze aanpassing wordt doorgevoerd, hoe beter. Het is de moeite waard om op te merken dat de fiscale aanpassing van voren kan komen en daardoor de Fed zou helpen bij haar inspanningen om de inflatie terug te dringen.’

Centrale bank VS verhoogt rente in juni

Ambtenaren van de Amerikaanse Fed zien momenteel geen reden om te stoppen met het verhogen van de rente en zijn van mening dat het FOMC moet doorgaan met het verhogen tot meer dan 6%. De landelijke rente is op dit moment 5% tot 5,25%.

Gisteren kwam de jaarlijkse meting van de kerninflatie uit. Verwacht werd dat de inflatie in april 2023 vergeleken met april 2022 uit zou komen op 4,6%, maar dit bleek met 4,7% iets hoger te zijn. Ook de arbeidsmarkt blijft krap. Dit geeft de Fed meer ruimte om dit jaar de rente verder te verhogen.

De markt verwacht een grotere kans op een renteverhoging van 25 basispunten in juni. Volgens de CME FedWatch Tool is de kans op een renteverhoging van 25 basispunten in juni door de Fed 64%, vergeleken met 17% een week geleden.

Wat heeft dit met Bitcoin te maken?

Wat betekent dit allemaal voor jou en voor Bitcoin? De simpelste beredenering is dat het duurder is om nieuw geld op de markt te krijgen als de rente stijgt. Tijdens corona kreeg je bij wijze van geld toegeworpen als je geld leende, maar nu betaal je meer dan 5% rente. Minder geld op de markt, betekent in theorie dat er minder middelen zijn om Bitcoin te kopen.

Schulden zijn dus duur nu, maar aan de andere kant wil het IMF dat de VS de hoogte van de schuld niet langer beperkt. Ergens begrijpelijk, want elke keer als het plafond bereikt wordt komt de regering weer in een impasse en zijn eigenlijk de normale ambtenaren de dupe. Denk aan bijvoorbeeld aan parkbeheerders, zij krijgen dan geen salaris.

Maar aan de andere kant is een plafond juist weer goed te verdedigen, want anders wordt geld wel heel erg waardeloos.

The post Bitcoin in gevaar? IMF wil dat VS rente blijft verhogen appeared first on BLOX | Nieuws.