De Bitcoin koers is momenteel herstellende van de grove fout die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gisteren op Twitter maakte met het nep-nieuws over de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF. Aan de andere kant van de wereld schoot de Japanse aandelenmarkt richting het hoogste niveau in 30 jaar tijd, terwijl het algemene sentiment in de markt onzeker is in afwachting van de belangrijke inflatiedata uit de Verenigde Staten.

Het jaar 2024 is volatiel begonnen en de komende dagen beloven alleen maar voor meer spektakel te zorgen.

Aandelen kunnen alleen maar omhoog?

De Japanse Nikkei 225 index is misschien wel het perfecte tegenargument voor de “wijsheid” dat aandelen op de lange termijn alleen maar stijgen. Deze week benadert de Japanse beurs voor het eerst weer het niveau dat het tijdens het barsten van de bubbel in 1990 voor het laatst aantikte.

Zo heeft het voor de Japanse beurs meer dan 30 jaar geduurd voordat het weer hersteld is van de ellende die in 1990 begon.

Je kunt beargumenteren dat het wederom een bewijs is dat de aandelenmarkt altijd omhoog gaat, maar vergeet niet dat je ook moet leven. Investeren brengt altijd risico met zich mee en de koersgeschiedenis van de Japanse beurs is daar misschien wel het perfecte voorbeeld van.

Ook zou je kunnen stellen dat dit een argument is voor centrale banken om inderdaad een inflatie van ongeveer 2 procent na te streven. In Japan hebben ze lange tijd moeite gehad om dat voor elkaar te krijgen, zoals de blauwe lijn in de bovenstaande grafiek toont.

Cruciale dagen voor Bitcoin

De komende dagen beloven in ieder geval cruciaal te worden voor de Bitcoin koers. Vandaag moet dan eindelijk de langverwachte goedkeuring van de Spot Bitcoin ETFs door de SEC plaatsvinden. Daarna komt de focus waarschijnlijk weer op het beleid van de Amerikaanse centrale bank te liggen.

Voordat het jaar begon zette de markt in op een gigantische hoeveelheid van 6 tot 8 renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank voor 2024.

Inmiddels is dat enigszins teruggevallen tot 6 stuks (zie onderstaande tabel).

Renteverwachtingen Amerikaanse centrale bank 2024. Bron: CME Group

Net als 2023 belooft het jaar 2024 weer een cruciale te worden voor de toekomst van Bitcoin. Als de rente inderdaad zesmaal verlaagt wordt door de Amerikaanse centrale bank, dan kan dat in theorie een gigantische boost voor de Bitcoin koers opleveren.

Combineer dat met de Spot Bitcoin ETFs en de volgende halving die voor april op het programma staat, en je hebt een interessant recept voor 2024 te pakken.

The post Bitcoin herstelt van grove fout SEC, vandaag duidelijkheid? appeared first on BLOX | Nieuws.