In 2024 heeft Bitcoin een indrukwekkende groei van 54% laten zien, waarbij de prijs steeg van $44,100 op 1 januari naar $65,000 op het moment van publicatie. Ondanks deze sterke prestaties zijn er toch zes altcoins binnen de top 50 die Bitcoin dit jaar hebben overtroffen.

Altcoins die harder stijgen dan bitcoin

Onder deze uitblinkers bevindt zich Dogecoin (DOGE), dat met een stijging van 77% vanaf het begin van het jaar, de lijst aanvoert. Tegelijkertijd zijn er dus duizenden tokens die minder presteren dan bitcoin. Het zijn speculatieve assets die meestal weinig te bieden hebben tegenover BTC. Goed, terug naar de coins die het wel beter hebben gedaan dan bitcoin qua prijs in 2024.

Deze groep van zes omvat ook Shiba Inu (SHIB), Stacks (STX), Binance’s BNB (BNB), Ethereum’s laag-2 netwerk Mantle (MNT) en Render (RNDR), een netwerk voor het delen van GPU-kracht. Deze munten hebben gemeen dat zij aanzienlijke winsten hebben geboekt in een markt waar Bitcoin’s dominantie recentelijk een driejarig hoogtepunt bereikte van 56,5%.

De toenemende dominantie van Bitcoin werd versterkt door de introductie van tien spot Bitcoin exchange-traded funds (ETFs) in de Verenigde Staten, die gezamenlijk meer dan $12 miljard aan netto instromen trokken sinds januari. Dit heeft bijgedragen aan de stabiliteit en aantrekkingskracht van Bitcoin als een waardevolle beleggingsoptie temidden van wereldwijde onzekerheden, zoals de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Dalende crypto’s

Terwijl Bitcoin zich herstelde van een marktbrede uitverkoop, hadden vele kleinere altcoins moeite om zich staande te houden en kenden aanzienlijke prijsdalingen. Netwerken zoals Aptos (APT) en Uniswap (UNI) noteerden de grootste dalingen binnen de top 50, met verliezen van respectievelijk 35% en 31% in de laatste zeven dagen.

De aanhoudende veerkracht en dominantie van Bitcoin in de cryptomarkt blijft een belangrijk gesprekspunt voor investeerders die op zoek zijn naar zowel stabiliteit als groeipotentieel in hun digitale activaportefeuilles.


The post Bitcoin heeft topjaar: Slechts 6 altcoins presteren beter in 2024 appeared first on Bitcoinmagazine.nl.