Er zijn verschillende calculatoren online te vinden die de tijd en datum van de Bitcoin halving laten zien. Dit is er eentje, en dit is er eentje. Er zijn er nog veel meer, en wat opvalt, is dat ze verschillende eindtijden laten zien. Hoe kan dat?

Verschillende voorspellingen Bitcoin halving

Volgens Nicehash is de Bitcoin halving 5 dagen en 2 uur. Volgens ons duurt het op dit moment nog 14 uur langer.

Watcher Guru voorspelt een halvering over 5 dagen en 18 uur, terwijl CoinMarketCap zegt dat het twee uur later zal gebeuren.

Hoewel deze schattingen over het algemeen in de buurt zitten, kan het voor mensen die willen handelen rond de halvering wel wat frustrerend zijn.

Simpele rekensom niet genoeg

De Bitcoin halvering vindt naar verwachting elke 210.000 blokken plaats, wat ongeveer eens in de vier jaar is. Dit specifieke moment zal automatisch worden uitgevoerd door het netwerk op bloknummer 840.000.

Gemiddeld wordt er om de 10 minuten een nieuw blok toegevoegd. Het zou dus een eitje moeten zijn om uit te rekenen wanneer de halving plaatsvindt.

In de praktijk is het echter wat ingewikkelder.

Rekenkracht is niet constant

Simon Cousaert, directeur data bij The Block Research:

‘Het berekenen van de tijd tot de Bitcoin halvering hangt af van drie belangrijke elementen: de huidige blokhoogte, het blok waarop de halvering plaatsvindt en de gemiddelde bloktijd. Omdat het tweede element, het target blok, vaststaat, is de nauwkeurigheid van de countdown afhankelijk van de huidige blokhoogte en de gemiddelde bloktijd.’

Het verschil zit waarschijnlijk in hoe verschillende halvering calculators de tijd tussen blokken berekenen. Theoretisch zou de tijd om een block te minen 10 minuten moeten zijn. Maar het aantal miners dat rekenkracht levert om de Bitcoin blockchain te beveiligen is niet constant, waardoor die tijd kan schommelen.

‘De gemiddelde bloktijd is lastiger nauwkeurig te schatten’, zegt Cousaert. ‘Je kunt een simpele constante nemen en ervan uit gaan dat elk blok 10 minuten duurt om te minen.’

Welke periode wordt gekozen?

Waarschijnlijk nemen halvering calculators echter een gemiddelde bloktijd over een bepaalde periode, of dat nu de afgelopen 100, 90 of 30 dagen is (of elke andere willekeurige periode).

‘Dit leidt niet per se tot een nauwkeurigere voorspelling, want het gemiddelde van de afgelopen dagen voorspelt niet noodzakelijkerwijs het gemiddelde voor de komende dagen,’ voegt Cousaert toe.

The post Bitcoin halving: waarom de voorspellingen zo uiteen lopen appeared first on BLOX | Nieuws.