Het is weer gelukt! De Bitcoin halving is net met succes uitgevoerd. Dit betekent dat vanaf nu er nog maar 450 nieuwe Bitcoins bijkomen elke dag. Dat was tot een paar minuten geleden 900 per dag. Wat betekent dit voor de Bitcoin miners, voor de markt en voor jou?

Van zolderkamer naar aandelen

De eerste die het effect van de Bitcoin halving voelen zijn miners. Vroeger waren dit nerds die op hun zolderkamertje een laptop een nachtje lieten ronken, maar tegenwoordig zijn het volwaardige bedrijven.

Deze bedrijven hebben personeel in dienst, hun aandelen worden verhandeld op Wall Street en ze hebben gebouwen vol computers. Dit kost geld, veel geld.

Door het elektriciteitsverbruik en de dagelijkse uitgifte van Bitcoin te observeren, kunnen we de gemiddelde miningkosten van Bitcoin achterhalen. Wanneer de miningkosten lager zijn dan de koers van Bitcoin, zullen meer miners zich aansluiten. Wanneer de kosten hoger zijn dan de inkomsten, zal het aantal Bitcoin miners afnemen.

Kosten en baten Bitcoin halving

Volgens de website macromicro kost het deze miningbedrijven gemiddeld 52.500 dollar (pre-halving) om een Bitcoin te minen. Gelukkig is de Bitcoin koers op dit moment 65.100 dollar, waardoor ze ongeveer 13.000 dollar verdienen per Bitcoin.

bitcoin halving miners

Dit betekent dat de ratio 0,83 is tussen de kosten van het minen van een Bitcoin en de actuele koers. Dat is nog goed.

Maar dit is data van vlak voor de halving. Vanaf blok 840.000, die zojuist toegevoegd is aan de blockchain, verdienen miners nog maar de helft in Bitcoin. Met andere woorden, het is opeens twee keer zo duur om te minen.

Terug naar die ratio tussen de kosten van het minen van een Bitcoin en de actuele koers. Als die boven de 1 uitkomt, dan verliezen miners dus geld. Dat zou zomaar weer kunnen gebeuren, kijk maar naar de situatie vlak na de halving van mei 2020, toen waren er een paar flinke groene pieken zichtbaar.

Scenario’s na Bitcoin halving

Er zijn twee scenario’s mogelijk nu:

Prijsverdubbeling: De koers van Bitcoin verdubbelt in de komende maanden. Miners die een schatkist aan Bitcoin hebben opgebouwd, worden hierdoor nauwelijks geraakt. De winstgevendheid stijgt, wat leidt tot meer investeringen in mining hardware en -faciliteiten.

Prijsstagnatie: Bitcoin stagneert of daalt zelfs. Sommige miners, die niet langer rendabel kunnen opereren, worden gedwongen om te stoppen. Dit zorgt voor een daling van de mining hash rate, wat zorgt voor een lagere moeilijkheidsgraad en dus lagere miningkosten. De resterende miners zien hun winstgevendheid toenemen.

Wat gaat de koers doen?

Gelukkig voor de miners, voor de markt en voor jou en je Bitcoins, is dit de geschiedenis van Bitcoin een jaar na de halving:

  • 2012: 8839%
  • 2016: 285%
  • 2020: 548%

De vraag naar Bitcoin is de afgelopen tijd flink toegenomen. Zowel Hong Kong, de Verenigde Staten en Europa bieden Bitcoin ETF’s aan waardoor het grote geld simpel kan investeren. En wij, simpele zielen met ons retail koopgedrag, blijven rustig elke maand stacken.

De vraag naar Bitcoin is historisch hoog. En vanaf het zojuist toegevoegde blok 840.000 is het aanbod historisch laag.

Vul de rest zelf maar in.

The post Bitcoin Halving met succes uitgevoerd, dit verandert er voor jou appeared first on BLOX | Nieuws.