De komende Bitcoin-halvering, een proces dat vooraf bepaald werd door oprichter Satoshi Nakamoto ongeveer 15 jaar geleden, belooft anders te zijn dan voorgaande keren. Dit fenomeen, dat de beloningen voor miners halveert en zo de aanmaak van nieuwe munten vermindert, heeft traditioneel geleid tot een stijging van de Bitcoin-waarde door een verminderd aanbod.

Toch kan de impact deze keer minder groot zijn. Historisch gezien duurde het steeds langer voordat Bitcoin nieuwe recordhoogtes bereikte na elke halvering. In 2012 verminderde de eerste halvering de beloningen tot 25 Bitcoin per block. Deze vierde halvering zal de beloning verlagen naar 3.125 Bitcoin per block. Hoewel de theorie stelt dat een afnemend aanbod de waarde verhoogt, is de verandering in aanbod nu de helft van wat het vier jaar geleden was, terwijl de handelsvolumes tien keer zo groot zijn.

Daarbij spelen macro-economische factoren een aanzienlijke rol in de huidige marktdynamiek, waaronder het beleid van de Federal Reserve omtrent rentetarieven, toenemende spanningen in het Midden-Oosten en de prestaties van Amerikaanse spot Bitcoin exchange-traded funds (ETFs). Deze elementen kunnen een grotere invloed hebben op de prijs van Bitcoin dan de halvering zelf.

Bitcoin ETFs

De rendementen van halveringen zijn door de jaren heen afgenomen. Na de halvering in 2012 steeg de prijs van Bitcoin met 9,583% tot een piek van $ 1,160 binnen 367 dagen. De halvering van 2016 resulteerde in een prijsstijging van 3,041% over 562 dagen tot $ 19,660, en de recentste in 2020 zag een stijging van 802% tot een hoogtepunt van $ 73,800 over 1403 dagen.

Enkele analisten voorzien een optimistisch scenario voor de Bitcoin-prijs. Gebaseerd op gegevens van de halveringen in 2012 en 2016, zou Bitcoin binnen het volgende jaar nieuwe recordhoogtes kunnen bereiken, met potentieel een waarde van $ 450,000, afhankelijk van hoe deze cyclus zich ontvouwt. Mocht het patroon zich herhalen, dan zou Bitcoin binnen een jaar kunnen stijgen naar $ 450,000, of $ 270,000 als deze cyclus meer lijkt op die van 2016.

Deze analyses benadrukken het belang voor investeerders om niet alleen te vertrouwen op historische patronen, maar ook de huidige marktcondities en economische signalen nauwlettend in de gaten te houden. Het navigeren door de dynamische cryptomarkt vereist een gedegen strategie en diepgaande kennis van zowel de technische fundamenten als de externe economische factoren.

 

 


The post Bitcoin-halvering – wat kunnen we verwachten? appeared first on Bitcoinmagazine.nl.