In de afgelopen twee weken zijn er verschillende aanvragen ingediend voor een Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) door verschillende financiële reuzen in de Verenigde Staten. Het gaat hier niet per se om cryptobedrijven, maar om fondsen die via de bekende aandelenbeurzen van New York en Chicago Bitcoin willen aanbieden.

Als dit lukt, dan betekent het dus dat het voor iedereen en elk bedrijf ter wereld, simpel wordt om te investeren in Bitcoin.

Wat is een ETF?

Een ETF is een beleggingsinstrument dat de waarde van een onderliggende activa volgt. Een Bitcoin ETF zou beleggers blootstellen aan de cryptocurrency zonder dat ze daadwerkelijk de digitale activa hoeven te kopen en vast te houden. Het verlicht hen ook van de stress van het begrijpen van de complexiteiten van cryptobeurzen, privésleutels en cryptowallets.

Een spot Bitcoin ETF volgt direct de koers van BTC, terwijl een futures Bitcoin ETF de prijs van futurescontracten van de activa volgt.

De SEC heeft tientallen spot Bitcoin ETF’s in het verleden afgewezen, met als argument dat de voorstellen niet voldeden aan anti-fraude- en investeerdersbeschermingsnormen. De toezichthouder noemde ook het potentieel voor marktmanipulatie van de onderliggende crypto-activa.

BlackRock trapt af

Echter heeft de aanvraag van BlackRock de hoop van verschillende traditionele bedrijven in de VS nieuw leven ingeblazen.

Het begon op 15 juni, op die dag diende BlackRock een aanvraag in voor een Bitcoin ETF bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). BlackRock is de grootste vermogensbeheerder van de wereld, dus dat zegt wel wat.

Kort na de ETF-aanvraag van BlackRock, waarin Coinbase Custody als de crypto-bewaarder en BNY Mellon als de cash-bewaarder werden genoemd, diende de in New York gevestigde vermogensbeheerder WisdomTree op 20 juni opnieuw een aanvraag in voor goedkeuring.

De SEC wees de spot-aanvraag van WisdomTree eerder twee keer af, in 2021 en 2022, dus dit is de derde poging van het bedrijf.

Veel aanvragen Bitcoin ETF

Investeringsmaatschappij Invesco diende ook op dezelfde dag als WisdomTree zijn tweede aanvraag in voor een spot Bitcoin ETF. Het bedrijf en Galaxy Digital hadden aanvankelijk in september 2021 gezamenlijk een aanvraag ingediend.

Kort daarna voegde financiële dienstverlener Valkyrie zich weer bij de groep en diende op 21 juni opnieuw een aanvraag in voor het Valkyrie Bitcoin Fonds. De oorspronkelijke aanvraag van het bedrijf werd rond Kerstmis 2021 afgewezen.

Vervolgens diende vermogensbeheerder VanEck op 22 juni opnieuw een aanvraag in na twee afwijzingen in 2021 en maart 2023.

Op 29 juni probeerde Fidelity Digital Assets het opnieuw met een aanvraag voor een spot Bitcoin ETF, na aanpassingen om het document identiek te maken aan de indiening van BlackRock.

Ondertussen hebben Cathie Wood’s Ark Invest en de in Zwitserland gevestigde ETF-provider 21Shares op 25 april hun derde aanvraag ingediend om de ARK 21Shares Bitcoin ETF te lanceren.

Stel dat een of meerdere van deze aanvragen door de SEC wordt goedgekeurd, dan betekent dit er in potentie ontzettend veel geld naar Bitcoin kan stromen.

The post Bitcoin fonds voor grote investeerders, waar blijft het geld? appeared first on BLOX | Nieuws.