Bitcoin steeg vannacht heel even naar 21.800 euro en Ethereum was vannacht zelfs 1540 euro waard. Dit is aanzienlijk hoger dan gisteren en dat lijkt te komen doordat de Amerikaanse Centrale Bank aan de knoppen heeft gedraaid.

Renteverhoging goed voor Bitcoin en Ethereum

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) vertelde gisteren dat de rente verhoogd zou worden met 25 basispunten, dat is een fancy manier om 0,25 procentpunt te zeggen.

Je zou verwachten dat een renteverhoging juist voor paniek op de markten zou zorgen omdat geld lenen duurder wordt, maar in dit geval was dit geheel tegen verwachting. De markt had zich al voorbereid op een verhoging van 25 basispunten. Dit is de laagste verhoging sinds maart 2022.

Lonen en inflatie stijgen minder hard

De markt werd zelfs een beetje euforisch toen Powell zei dat het ‘desinflatoire proces’ in de economie is begonnen. Amerikaanse aandelen stegen door de woorden van de bankdirecteur, en dit werd verder aangemoedigd door een beter dan verwachte groeiprognose van Meta (moederbedrijf Facebook).

Dinsdag werd ook bekend gemaakt dat de lonen minder hard stijgen (dat is in dit geval positief voor de markt), volgens de Employment Cost Index kwam er vorig kwartaal 1,0% bij, de kleinste stijging sinds eind 2021.

In december steeg de Amerikaanse consumentenprijsindex met 6,5% op jaarbasis, ruim onder de 7,1% in november en de grootste maandelijkse afname sinds april 2020.

Sinds geboorte Bitcoin rente nog nooit zo hoog

Toch zijn dit kleine hosanna-momentjes in een verder slechte markt. De FED zei gisteren namelijk ook dat ze nog niet klaar zijn met het verhogen van de rente. Op dit moment ligt de rente binnen een bereik van 4,5% en 4,75% en de FED wil dit naar 5% brengen. Dat betekent nog minimaal 1 verhoging van 25 basispunten.

Bron: FRED St. Louis

In de grafiek hierboven zie je hoe de rente zich de afgelopen 20 jaar heeft ontwikkeld. Sinds de economische crisis van 2007 is de rente niet zo hoog geweest als nu. Ongeveer 15 jaar geleden besloot de FED om die crisis het hoofd te bieden door de rente praktisch naar 0 te brengen.

Niet alleen zag Satoshi Nakamoto zich toen genoodzaakt om Bitcoin te ontwikkelen, het startte ook een periode van langer dan een decennium waar alle koersen alleen maar naar de maan gingen.

Bitcoin, Ethereum en rest van crypto zingen in koor

De renteverhoging van gisteravond had direct effect op de aandelenmarkt, en de cryptomarkt kan natuurlijk niet achterblijven. De twee grootste cryptocurrency’s, Bitcoin en Ethereum, bewogen gisteren in tandem.

De actuele Bitcoin koers van nu is 21.630,02 euro. De afgelopen 24 uur is de bitcoin prijs met 1,94% gestegen, dit is een waardestijging van 420,33 euro. De totale marktwaarde van alle 19.279.325 Bitcoins bij elkaar is 418 miljard euro.

De grafiek van Ethereum hieronder laat exact hetzelfde patroon zien. Een dip vlak na 20:00 uur gevolgd door een mooie stijging.

De Ethereum koers van het moment van schrijven is 1.515,64 euro. Vergeleken met een etmaal geleden is de Ethereum prijs met 4,6% gestegen, dit is een toename van 69,77 euro. Op dit moment zijn er 120.514.386 ETH in omloop en deze zijn gezamenlijk 183 miljard euro waard.

Vrijwel alle crypto’s die geen stablecoin zijn volgen dit patroon. Een dip gevolgd door een flinke stijging. Bij het zien van dit soort grafieken is het bijna onmogelijk om je te houden aan ‘buy the dip.’ Dat moment vloog namelijk voorbij.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

The post Bitcoin, Ethereum en andere crypto’s stijgen na renteverhoging Verenigde Staten appeared first on BLOX | Nieuws.