Wat een turbulente week zeg! Binance verlaat Nederland (kom naar BLOX!) en wordt samen met Coinbase aangepakt door de SEC. Verschillende altcoins worden gecategoriseerd door de SEC als security. Maar er is één digitale munt die de dans ontspringt.

Sterker nog, de grootste asset manager die onze planeet ooit gezien heeft, gaat aan de haal met die ene digitale munt. BlackRock heeft namelijk de ballen om een aanvraag bij de SEC in te dienen voor een Bitcoin ETF. Hiermee laat BlackRock zien dat de SEC anders tegen Bitcoin aankijkt, dan tegen alle andere crypto.

Bitcoin verschilt niet alleen op juridisch vlak van alle andere coins, ook op inhoud is het totaal anders. Tijd voor een uitleg.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en altcoins?

Bitcoin is de uitvinding van een systeem van digitale schaarste, een vrij en open protocol dat werkt en waar geen leiders zijn. Altcoins (alle andere crypto’s) zijn een enorme verzameling startups die gebruik maken van cryptocurrency-technologie om traditionele durfkapitaalfinanciering te omzeilen. Hiermee kunnen ze in een vroeg stadium een enorme waardering krijgen.

Jesse Myers vat dit zo samen: ‘De een is digitale handelswaar, de andere een stel start-ups.’

Bitcoin is een Big Mac

Als leken kijken naar het aantal crypto’s op de markt, dan zijn ze al snel geneigd om Bitcoin te bestempelen als gewoon ‘één van de crypto’s.’ Maar de realiteit is dat Bitcoin een klasse apart is. Dat uit zich niet alleen in hoe er juridisch naar gekeken wordt, of wat Bitcoin is, maar ook in de marktwaarde.

De koers van Bitcoin is namelijk leidend voor de cryptomarkt. Bitcoin is de Eminem van D12. De rode Power Ranger. De Stan Lee van de comics. De Big Mac op het menu van McDonalds. Als Bitcoin stijgt, dan bewegen altcoins mee, als Bitcoin daalt, dan dalen altcoins nog veel harder.

Alles is een security, behalve Bitcoin

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC verkondigt ook al jaren dat hoewel Bitcoin een commodity is, andere crypto absoluut niet als commodity gezien moet worden.

Brian Armstrong werd tijdens een interview gevraagd naar de aanklacht van de SEC tegen zijn Coinbase. Hij zei dat hij het gevoel had dat de SEC denkt dat alles behalve Bitcoin een security is.

Bitcoin is de allereerste, en vergeleken met andere crypto’s, heeft BTC veruit het meeste computerkracht.

Maar stel dat een cryptoproject de belofte doet dat ze de nieuwe Bitcoin zijn, dan moeten ze voldoen aan de volgende voorwaarden.

Proof of Work

Elke crypto kan in theorie een proof of work consensusalgoritme aannemen. Maar zonder voldoende rekenkracht zijn deze crypto’s ontzettend kwetsbaar voor een aanval. Kwaadwillenden kunnen met een laptop of 3 een 51% aanval uitvoeren.

Deze kwaadwillenden hebben daar ook een financiële prikkel voor, ze kunnen de munt de grond in shorten (gokken op een lagere prijs).

Proof of Work biedt alleen veiligheid als er genoeg computerkracht op het netwerk aanwezig is (lees: Bitcoin).

Marketing vergt leiderschap

De enige manier om een gevestigde naam (Bitcoin) in te halen, is door zichtbaarheid en viral te gaan in een zee van beginnende cryptoprojecten. Hoe ga je je onderscheiden?

Dit betekent eigenlijk dat er een charismatische leider, of een leiderschapsteam, moet zijn die de richting van het project bepaalt. Denk aan technologie, markt en marketing.

Als er menselijke leiders zijn, die gedreven worden om Bitcoin in te halen, dan is de stap snel gezet om allerlei trucjes uit te halen. Denk aan het vergroten/verkleinen van de beschikbare hoeveelheid coins. Of het versnellen of vertragen van de uitgifte van nieuwe coins.

Digitale schaarste

Daarmee komen we bij de laatste belangrijke eigenschap. In het protocol moet een voorspelbare, toenemende schaarste verwerkt zijn. Zo heeft Bitcoin elke vier jaar een halving, waarbij de beloningen voor miners worden gehalveerd. Gek genoeg werkt dit en komen miners financieel niet in de knel.

Maar ga als nieuw cryptoproject miners maar eens overtuigen dat het jou ook lukt en dat als de beloningen worden gehalveerd, miners nog steeds rendabel zijn.

Er is geen nieuwe Bitcoin

Geen enkele wannabe-Bitcoin kan succesvol proof of work inzetten, en geen enkele uitdager kan ver komen zonder menselijke leiders. En geen altcoins kan op de lange termijn digitale schaarste garanderen.

Alleen Bitcoin krijgt dit voor elkaar. Alleen Bitcoin wordt meer waard op de lange termijn. Jesse Myers concludeert: Bitcoin is technology om waarde mee op te slaan, er is geen volgende Bitcoin.

The post Bitcoin en crypto zijn niet hetzelfde, dit zijn de verschillen appeared first on BLOX | Nieuws.