De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de aanvragen voor een spot Bitcoin ETF erkend van Fidelity, VanEck, WisdomTree en Invesco. Klinkt simpel, maar dit is een belangrijke stap voor de cryptocurrency-industrie.

Waarom 8 maart belangrijk wordt

De SEC zal nu een periode van beraadslaging ingaan die 240 dagen zal duren, ofwel uiterlijk 10 maart 2024. Dat valt op een zondag, dus in de praktijk is 8 maart 2024 de deadline. Gedurende deze tijd heeft de toezichthouder de bevoegdheid om over de fondsen te beslissen, waaronder goedkeuring, afwijzing of uitstel van een beslissing. Uitstel is dus ook mogelijk.

De historische terughoudendheid van de SEC om een spot BTC ETF goed te keuren, heeft veel fondsen en investeerders gefrustreerd. De recente erkenning van deze aanvragen suggereert echter dat de SEC actief de mogelijkheden van deze beleggingsproducten overweegt.

Manipulatie van Bitcoin koers

Een van de belangrijkste zorgen die door de toezichthouder zijn geuit, is de vatbaarheid van de Bitcoin-koers voor manipulatie. Om die zorgen weg te nemen zijn creatieve samenwerkingsvormen gestart. Zo werkt cryptobeurs Coinbase samen met aandelenbeurs Chicago Board Options Exchange (Cboe). 

De door de SEC geuite zorgen, zoals gemeld door The Wall Street Journal op 30 juni, draaien om de onduidelijkheid in de surveillance-sharing agreements (SSA’s) tussen de vermogensbeheerders (Fidelity, WisdomTree, VanEck en Invesco) en de beurzen (Cboe Global Markets of Nasdaq) die de ETF’s zouden noteren. Deze SSA’s zijn cruciaal voor het handhaven van de marktintegriteit en het voorkomen van frauduleuze of manipulatieve handelsactiviteiten.

Surveillance-sharing agreement voor Bitcoin

Om deze zorgen weg te nemen, werken Cboe en Coinbase samen om de transparantie en integriteit in de voorgestelde ETF’s te vergroten. Volgens de indiening van Nasdaq heeft de beurs op 8 juni een overeenkomst met Coinbase gesloten over een surveillance-sharing agreement.

Een surveillance-sharing agreement (SSA) is een overeenkomst tussen twee of meer partijen die informatie delen over handel in financiële instrumenten. De informatie die wordt gedeeld kan onder meer omvatten transactiegegevens, marktdata en handelsalgoritmen. SSA’s worden gebruikt om de transparantie en integriteit van de financiële markten te verbeteren.

In de context van spot Bitcoin ETF’s zijn SSA’s belangrijk omdat ze de SEC helpen om ervoor te zorgen dat de ETF’s op een eerlijke en transparante manier worden verhandeld. De SSA’s tussen asset managers, beurzen en cryptocurrency-uitwisselingen zullen de SEC toegang geven tot informatie over de handel in de ETF’s, wat hen zal helpen om fraude en manipulatie te detecteren.

Daarnaast heeft Cboe’s BZX Exchange, toen het zijn aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s opnieuw indiende, Coinbase als markt voor zijn surveillance-sharing agreement genoemd.

Aanvragen opnieuw ingediend

Als reactie op deze samenwerking hebben Fidelity, VanEck, Invesco en WisdomTree prompt hun aanvragen op 30 juni opnieuw ingediend. De herziene aanvragen bevatten expliciet hun intentie om een surveillance-sharing agreement aan te gaan met Coinbase, Inc.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat er nog geen spot BTC ETF is goedgekeurd in de Verenigde Staten. Met een beetje geluk zijn wij hier in Nederland eerder.

The post Bitcoin EFT aanvragen eindelijk erkend door Amerikaanse SEC appeared first on BLOX | Nieuws.