Bitcoin is de afgelopen 24 uur met 10% gedaald en is op het moment van schrijven minder waard dan 27.000 euro. Dit markeert de zesde opeenvolgende rode week voor de koers, en dat is sinds 2014 niet meer gebeurd. Het sentiment is bearish, maar voor sommige investeerders is dit juist de dip waar ze op aan het wachten waren.

Bitcoin blijft maar tuimelen

Hieronder de bitcoin koers van de afgelopen dertig dagen. Vooral de laatste anderhalve week heeft veel overeenkomsten met de negen kringen van de hel, zoals beschreven in De goddelijke komedie. Of zoals de hoofdpersoon opmerkt voor het betreden van de hel: Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt.

Bitcoin de afgelopen 30 dagen

Bitcoin is de belangrijkste cryptocurrency op de markt, en heeft enorme invloed op de koersen van andere cryptocurrency’s. Beweegt bitcoin? Dan kan je er van uit gaan dat vrijwel alle andere coins ook volatiel gedrag vertonen.

Wat als 2014 weer gebeurt?

Dit is dan ook precies de reden waarom het zo verontrustend is dat bitcoin zijn zesde opeenvolgende rode week heeft. De laatste keer dat dit gebeurde, was acht jaar geleden in 2014. Wat kan een acht jaar oude trend zeggen over de nabije toekomst?

Bitcoin in 2014 en 2015

Er zijn wel wat gelijkenissen met acht jaar geleden. Ook in 2014 kwam de markt uit een ongelooflijk bullish markt, vergelijkbaar met hoe 2021 was. Bitcoin steeg tot boven de 800 euro, maar vervolgens werd 2013 in mineur afgesloten. Wat volgde was een lange bearmarkt die het grootste deel van een jaar zou aanhouden. Dit werd gekenmerkt door maanden van hard omlaag, beetje omhoog om vervolgens weer te zakken. Daartussen zat nog een reeks van zes opeenvolgende rode sluitingen en uiteindelijk was bitcoin op het laagste punt ongeveer 200 euro waard.

In 2014 waren er dus ook zes rode weeksluitingen voor bitcoin. Als de geschiedenis zich zou herhalen en bitcoin deze trend opnieuw zou volgen, dan zou dit kunnen betekenen dat dit nog maar het begin is. Er kunnen zich dan hele mooie koopmomenten aandoen, want de waarde van bitcoin zou zo maar kunnen zakken tot 20.000 euro.

Laagste punt sinds zomer

Het zijn lastige tijden om een positie in de markt te nemen. Wat moet je doen? Kopen, verkopen, long, of short gaan?

De bitcoin koers heeft het laagste punt sinds juni 2021 bereikt. Toen was de cryptomarkt net herstellende van het bitcoin mining verbod uit China, en het welles-nietus spelletje met Elon Musk en zijn Tesla.

Even leek het allemaal goed te komen, Tesla kocht voor miljarden dollars bitcoin, en accepteerde BTC zelfs voor zijn producten. Dat laatste werd na kritiek teruggedraaid, maar die bitcoins heeft Tesla nog steeds in zijn digitale schatkist.

Openstaande lening met dalende bitcoin als onderpand

Dit is meteen een brug naar MicroStrategy, het IT-bedrijf van Michael Saylor. Zoals je wellicht weet heeft MicroStrategy zich ontpopt tot een megawhale. Er gaat geen maand voorbij of ze kopen weer eens voor miljoenen aan bitcoin. Daarnaast spelen ze nog een ander, gevaarlijker spelletje, ze gebruiken hun bitcoins als onderpand om geld te lenen… om meer bitcoin van te kopen. Dat is niet zonder risico.

Ze zijn een lening aangegaan van 205 miljoen dollar, en hebben hiervoor 410 miljoen dollar als onderpand aangehouden.

Naarmate de koers van bitcoin verder daalt, is het gebruikelijk dat handelaren die dergelijke leningen aangaan, worden “geliquideerd”. Liquidatie betekent dat iemands onderpand niet langer voldoende is om zijn positie te dekken, waardoor iemand gedwongen wordt zijn bezit te verkopen.

Als voorbeeld: veel traders zijn de afgelopen 24 uur dan ook weggevaagd door de volatiliteit op de markt. Volgens Coinglass is er voor meer dan 1 miljard dollar aan posities geliquideerd op de cryptomarkt.

Liquidatie lijkt niet nabij

Maar volgens Saylor is er nog een lange weg te gaan voordat MicroStrategy een soortgelijk lot ondergaat. De 19.466 bitcoin van het bedrijf blijft voldoende onderpand zolang de koers boven 21.062 dollar blijft.

Mocht het echter dit niveau bereiken, dan zegt de CEO dat hij gewoon meer van zijn resterende 115.109 bitcoin aan de lening zal toezeggen. Als alle bitcoins van MicroStrategy worden ingezet, blijft het onderpand van de lening intact totdat de koers 3.562 dollar bereikt.

The post Bitcoin daalt weer met 10%, slechtste reeks sinds 2014 appeared first on BTC Direct | Nieuws.