Het Amerikaanse investeringsfonds Three Arrows Capital kan de volgende crypt-reus worden die omvalt, na Terra en wellicht Celsius. Het grote verschil is dat dit investeringsfonds alom vertrouwd en gerespecteerd werd, niet om zijn briljante ideeën of blockchaintoepassingen, maar puur vanwege hun liquiditeit. En juist daar lijkt het nu mis te gaan.

Ondertussen is bitcoin de afgelopen 24 uur met 9% gedaald en lijkt er geen einde aan de pijn te komen. Later vandaag delen onze analisten hun visie op de markt en de koers.

Is Three Arrows Capital wel liquide genoeg?

Three Arrows Capital (3AC) heeft naar verluidt niet voldaan aan storten van marge-verplichtingen van zijn geldschieters, waardoor analisten en de markt het idee krijgen dat 3AC toch niet zoveel liquide middelen hadden als gedacht werd. De ineenstorting van de cryptomarkt heeft ervoor gezorgd dat er onvoorziene liquidaties (van financiële posities, niet van mensen) hebben plaatsgevonden.

In de basis is 3AC een investeringsbedrijf, ze investeren hun geld, of geleend geld in cryptobedrijven. Zo lenen ze cryptocurrency of geld van geldschieters, maar hiervoor moeten ze wel een onderpand storten. Het onderpand kan bestaan uit crypto, maar ook uit bijvoorbeeld stablecoins of fiatgeld. Als de waarde van het onderpand daalt terwijl ze een lening hebben openstaan, dan moet het onderpand aangevuld worden. Sommige geldschieters vertrouwen 3AC niet dat ze aan deze marge-verplichtingen kunnen voldoen vanwege onvoldoende liquide middelen.

Investeringen groeien, maar zijn niet liquide

Gedurende de jaren heeft het investeringsbedrijf veel fantastische investeringen gedaan. Zo hebben ze heel vroeg kunnen investeren in verschillende altcoins die toen nog waardeloos waren, maar veelal keer 100 en zelfs keer 1000 zijn gegaan. Het probleem is dat veel van deze coins en investeringen voor lange tijd vastzitten en dus niet verkocht kunnen worden. De waarde van deze coins is enorm, maar zeje hebt er weinig aan als ze niet liquide zijn.

Dit betekent dat als 3AC geld moet storten om het onderpand van hun leningen te verhogen, ze dit niet kunnen doen met hun investeringen. Dat is de reden waarom BlockFi de posities van 3AC heeft geliquideerd, het is het investeringsfonds simpelweg niet gelukt om aan liquide middelen te komen.

Heeft BlockFi positie van 3AC gesloten?

Crypto-geldschieter BlockFi is dus een van de bedrijven die volgens de Financial Times ten minste enkele van de posities van 3AC heeft geliquideerd. De krant gebruikte hiervoor anonieme bronnen, maar de informatie wordt enigszins bevestigd door Zac Prince, de directeur van BlockFi. Enigszins omdat hij niet direct de naam van 3AC heeft benoemd, maar iedereen weet om welk bedrijf het gaat.

3AC had bitcoin geleend van de BlockFi, maar bleek niet in staat om aan een margestorting te voldoen nadat de bitcoin koers deze week in elkaar klapte.

Finblox in de problemen

De problemen rond 3AC lijken invloed te hebben gehad op Finblox, een in Hong Kong gevestigd platform waarmee beleggers rendement kunnen behalen op hun digitale activa. Finblox zei dat het donderdag gedwongen was zijn opnamelimieten te verlagen vanwege zorgen rond de onderneming.

Veel investeringen, veel risico

Hoewel de schattingen variëren, heeft 3AC waarschijnlijk 400 miljoen dollar aan liquidaties opgelopen in meerdere posities. 3AC is een van de grootste investeringsmaatschappijen in de crypto-industrie. Het heeft investeringen gedaan in blockchain-projecten, waaronder Bitcoin en Ethereum en heeft geïnvesteerd in DeFi-platforms zoals Aave en Balancer. Het heeft zelfs geïnvesteerd in het NFT-spel Axie Infinity.

Het bedrijf had ook een aanzienlijke blootstelling aan Terra en had ook grote posities in projecten zoals Solana en Avalanche. Hun positie in Terra was op een gegeven moment een half miljard dollar waard, maar omdat deze coins gelocked zijn en hierdoor dus niet verkocht konden worden, kon 3AC alleen maar met lede ogen aanzien hoe de waarde daalde naar 670 dollar.

Met zoveel partners is het nog steeds onduidelijk welke andere bedrijven betrokken waren bij de liquidaties van 3AC. Geen enkel ander bedrijf naast de twee leenbedrijven hebben betrokkenheid bevestigd.

Bedrijf blijft overeind

Ondanks speculaties dat Three Arrows Capital het risico loopt failliet te gaan na massale liquidaties, zegt het bedrijf dat het overeind zal blijven.

Een van de oprichters van het bedrijf Su Zhu deelde deze week een flink draadje op Twitter. Daar zei hij dat 3AC “communiceert met relevante partijen en zich volledig inzet om dit uit te werken.”

The post Bitcoin daalt weer 9% en cryptomarkt in paniek, is Three Arrows Capital volgende die valt? appeared first on BTC Direct | Nieuws.