De Amerikaanse SEC heeft de aanvraag van Grayscale om hun GBTC-fonds om te mogen zetten in een ETF afgewezen. De bitcoin koers is een paar procentpunten gedaald, maar niets noemenswaardig, alsof de markt de afwijzing al ingeprijsd heeft.

Op het moment van schrijven is bitcoin iets meer dan 19.200 euro waard, en aangezien de bitcoinhandel 24 uur geopend is, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit nieuws voor veel volatiliteit zal zorgen. Maar bitcoin blijft een niche met idem dito marketcap, dus niets is uitgesloten.

Manipulatie en fraude

Eerder schreven wij dat de bitcoin markt zich schrap zet voor 6 juli, de eigenlijke deadline van de SEC om te beslissen over Grayscale. Maar kennelijk had de Amerikaanse regelgever tijd over om nu al tot een afwijzing te komen. In de afwijzing schrijft de SEC:

“Dit bevel keurt de voorgestelde regelwijziging af, zoals gewijzigd door amendement nr. 1. De Commissie concludeert dat NYSE Arca niet heeft voldaan aan haar last onder de Exchange Act en de Rules of Practice van de Commissie om aan te tonen dat haar voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Wet Sectie 6(b)(5), die, voor een relevant deel, vereist dat de regels van een nationale effectenbeurs “ontworpen zijn om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen” en “om investeerders en het algemeen belang te beschermen”.

Ofwel, de SEC zegt dat als de New York Stock Exchange (NYSE) de handel in de bitcoin ETF van Grayscale aanbiedt, ze beleggers blootstellen aan manipulatie en fraude. Grayscale is het niet eens met deze beslissing en gaat het aanvechten.

Grayscale gaat in beroep

Grayscale Investments heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse toezichthouder. Hiermee willen ze alsnog proberen om Grayscale Bitcoin Trust om te zetten in een spot bitcoin exchange-traded fund.

In een verklaring zei de CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, dat hij “diep teleurgesteld is over en het fel oneens is met het besluit van de SEC om te voorkomen dat bitcoin ETF’s op de Amerikaanse markt komen.”

“Door het ETF-aanvraagbeoordelingsproces geloven we dat Amerikaanse investeerders overweldigend de wens hebben uitgesproken om GBTC te zien converteren naar een spot bitcoin ETF, die miljarden dollars aan investeringskapitaal zou ontsluiten en ’s werelds grootste Bitcoin-fonds in Amerika zou brengen.”

Hij gaat verder: “We zullen de volledige middelen van het bedrijf blijven gebruiken om te pleiten voor onze investeerders en de billijke regelgevende behandeling van bitcoin-investeringsvehikels.”

Bitcoin futures leunen ook op spotmarkt

Vlak voordat de SEC tot het besluit van de afwijzing kwam, stuurde Sonnenheim al een brief naar de regelgever. Zijn argumentatie was dat de SEC wel bereid is om een ​​futures-product toe te staan, maar spotaanbiedingen te weigeren, en dat dit een schending van de wet is.

Een ETF op basis van futures worden bepaald op basis van de prijs van die futures (een short- of longcontract om mee te gokken op een daling of stijging van de koers). Maar die futures zijn weer gebaseerd op de normale bitcoin koers. Grayscale vindt het inconsequent om een ​​spotproduct (ETF direct gekoppeld aan echte bitcoin en bijbehorende waarde) te weigeren op grond van onvoldoende bescherming tegen marktmanipulatie, zeker als een goedgekeurd future-product in principe op hetzelfde is gebaseerd.

Institutionele investeerders en hun klanten de dupe

Stel dat de SEC na de rechtszaak gedwongen wordt om de ETF-aanvraag van Grayscale goed te keuren, dan wordt dit dus de eerste beschikbare spotgebaseerde bitcoin ETF in de VS. Dit betekent dat voor elk aandeel in deze ETF, Grayscale echte bitcoins op de normale markt moet kopen. 

De VS is de grootste financiële markt ter wereld dus dit had van enorme kunnen impact zijn op de bitcoin koers. Het zou het voor institutionele investeerders namelijk makkelijker maken om in bitcoin te investeren, zonder dat ze zelf voor hun klanten bitcoin in beheer hoeven te houden.

The post Bitcoin daalt licht na afwijzing Grayscale ETF, fonds gaat in beroep tegen SEC appeared first on BTC Direct | Nieuws.