De cryptocurrency koersen kleuren donkerrood vandaag, zo zijn bitcoin en ethereum beiden met 7% gedaald. De vraag op ieders lip is: zijn we in de buurt van een bodem en is dit het juiste moment om in te kopen?

Belangrijke niveaus doorbroken

Sinds begin dit jaar is het vrijwel onafgebroken kommer en kwel op de cryptomarkten. Zo heeft de bitcoin koers, zoals je hieronder kan zien, 47% ingeleverd sinds 1 januari.

Lang leek het niveau rondom 28.600 euro (30.000 dollar) een sterke ondergrens voor bitcoin. De koers leek hier even onder te duiken, om vervolgens weer krachtig er bovenuit te komen.

Trend op korte termijn gebroken

Inmiddels is bitcoin gedaald tot 24.600 euro op het moment van schrijven. In de koersgrafiek hieronder wordt die ‘onbreekbare’ zone geduid met het blauwe blok. De waarde van bitcoin wordt hieronder uitgedrukt in euro’s. 

De oranje lijn volgt de gemiddelde waarde van de afgelopen 100 candles, elke candle duurt één uur, dus de oranje lijn is eigenlijk het gewogen gemiddelde van de afgelopen 100 uur (MA).

Een periode van 4 dagen en een beetje is niet bijster lang, maar is in deze markt veelzeggend. Op dit moment beweegt de koers ver onder de 100 MA-lijn en menig trader zou dat als een mooi koopmoment zien. 

Gemiddelde van 50 dagen

Als we verder uitzoomen zien we dat de bitcoin koers ook onder de dagelijkse 50MA-lijn beweegt. In de grafiek hieronder staat elke candle voor 1 dag en vertegenwoordigt de blauwe lijn het gewogen gemiddelde van de afgelopen 50 dagen.

Je zou hieruit kunnen concluderen dat het vanaf begin mei al een goed moment is om bitcoin te kopen omdat het gewogen gemiddelde zich boven de echte koers bevond. Stel dat je 100 euro op de rekening hebt staan, en je koopt voor 100 euro bitcoin op 1 mei, dan is daar nu nog maar weinig van over.

Ga niet all in bij een dip

Daarom zien veel investeerders die er voor de lange termijn in zitten, dit niet als een moment om all in te gaan, maar om langzaam periodiek in te kopen. In plaats van in één keer je volledige 100 euro te investeren, is het beter en veiliger om dat bedrag over een lange termijn te spreiden, bijvoorbeeld 5 euro per week of 10 euro per maand. 

Investeerders met een lange adem winnen meestal. Warren Buffet is daar een goed voorbeeld van, hij zegt: “Time in the market beats timing the market.” 

Alles komt goed

Sinds het begin van het jaar is bitcoin met 47% gedaald, maar kijk eens naar hoe deze koersen hebben gepresteerd sinds 1 januari:

  • Netflix : -67%
  • PayPal: -55%
  • Facebook: -44%
  • Tesla: -42%

Voor investeerders is het belangrijk om uit te zoomen als een globale crisis de wereldeconomie in zijn greep houdt. Kijk naar het klimaat en niet naar het weer en dan zul je zien dat in het geval van de economie, alles uiteindelijk weer goed komt. Tijdens de huizencrisis van 2008 schreeuwden economen en anoniempjes online ook dat dit het einde zou zijn. 

In 2008 trof de crisis vanuit Amerika de rest van de wereld. De S&P 500 zag een van de sterkste dalingen: -58% in iets minder dan anderhalf jaar. 5 jaar later was de prijs van de index verdrievoudigd sinds het dieptepunt van de crisis. 

Dit geldt ook voor bitcoin, deze heeft inmiddels meerdere cycli doorgemaakt en is altijd herrezen. Sterker nog, in de geschiedenis van bitcoin heeft 100% van alle investeerders die zijn BTC 4 jaar of langer heeft vastgehouden winst.

Tijd is je vriend

Vandaag is de koers wellicht gedaald, maar de les is om hier gebruik van te maken door het patroon te herkennen. Verleng je tijdshorizon en de trend wordt juist gemakkelijker te voorspellen.

In de logaritmische grafiek hieronder staat elke candle voor 1 maand en kijken we naar bitcoin sinds 2010. De trend op de lange termijn is dat elke 3 tot 4 jaar de koers onder het gewogen gemiddelde van 9 maanden duikt. Dit wordt aangeduid door de rode cirkels. En elke keer springt bitcoin uit de rode cirkel om nieuwe hoogtes te behalen.

The post Bitcoin daalt 7%, goed moment om te beginnen met investeren? appeared first on BTC Direct | Nieuws.