Gisteravond sprak Jerome Powell over de staat van de economie. De bewoording van de directeur van de Amerikaanse Centrale Bank waren mild, en de markt heeft dit positief opgepakt. Zijn milde woorden zouden kunnen betekenen dat de rente volgende maand niet zo hard omhoog gaat als verwacht.

Rente belangrijk voor Bitcoin koers

Gisteren schreven we al dat Jerome Powell een toespraak zou houden over de staat van de economie. De toespraak van de directeur van de Amerikaanse Centrale Bank speelt een grote rol in hoe hard de rente zal stijgen in december. Hoe hoger de inflatie, des te harder de rente moet stijgen om deze te beteugelen.

Vlak na zijn speech steeg de koers van Bitcoin snel boven de 17.000 dollar en de belangrijkste aandelenindexen vierden een feestje. Het is bijna een jaar geleden dat Powell iets positiefs te melden had over de economie.

Vecht niet met de FED

In de jaren nadat de grote financiële crisis de wereldeconomie in 2008 verwoestte, adopteerde Wall Street een oude mantra: “Don’t fight the FED.”

Bitcoin is eigenlijk het wapen om de FED te bevechten, maar dat lijkt niet te gelden voor de koers van Bitcoin. Niet alleen Bitcoin, maar de hele cryptomarkt lijkt niet te kunnen vechten met de FED.

Het afgelopen jaar is wel duidelijk geweest dat toen Powell begon te spreken over het agressief verhogen van de rente, de cryptomarkt in een bearmarkt terecht kwam.

Bitcoin daalde van 69.000 dollar naar 15.000 dollar sinds de dollar almaar sterker werd doordat de rente omhoog ging. Andersom geldt dit natuurlijk ook, toen de coronapandemie begon en de wereldeconomie op slot ging, verlaagden centrale banken hun rentes waardoor er heel goedkoop nieuw geld op de markt kwam.

Ook Bitcoin plukte hier de vruchten van door van 3000 dollar te stijgen naar 69.000 dollar.

Renteverhogingen worden gematigd

Gisteren zei Powell dat de centrale bank haar agressieve renteverhogingen zou vertragen, te beginnen vanaf de komende vergadering op 14 december.

‘Het is logisch om het tempo van onze renteverhogingen te matigen naarmate we het niveau van terughoudendheid naderen dat voldoende zal zijn om de inflatie te doen dalen,’ zei Powell. ‘De tijd om het tempo van de renteverhogingen te matigen, kan al komen tijdens de vergadering van december.’

Aandelen en crypto jubelen

De markten reageerden goed op zijn woorden, zo steeg Bitcoin dus tot boven de 17.000 dollar. Ethereum nam snel 6% toe en andere altcoins konden ook weer groene cijfers schrijven. 

Bron: https://www.investing.com/indices/major-indices

De Dow Jones Industrial Average sloot 2,2% hoger, de tech-heavy Nasdaq klom 4,4% en de S&P 500 voegde 3% toe.

Powell zei overigens dat de klus nog niet geklaard was. Hij herhaalde dat hoewel de rente wellicht niet zo hard meer omhoog gaat, de rente ook niet omlaag gaat.

‘Het is waarschijnlijk dat voor het herstel van de prijsstabiliteit het beleid enige tijd op een restrictief niveau moet worden gehouden. De geschiedenis waarschuwt sterk tegen een voortijdige versoepeling van het beleid. We blijven op koers tot de klus is geklaard,’ concludeerde Powell.

We blijven de markt en de beslissingen van de belangrijkste Centrale Banken monitoren. De volgende Fed-vergadering vindt plaats op 14 december.

The post Bitcoin boven 17.000 dollar na toespraak voorzitter FED appeared first on BLOX | Nieuws.