Bitcoin heeft de afgelopen 24 uur geen noemenswaardige opwaartse of neerwaartse bewegingen gemaakt. Maar als we uitzoomen zien we een opwaartse trend van de RSI. Wat betekent dit?

Op het moment van schrijven is de bitcoin koers iets minder dan 22.800 euro. Dat verschilt nauwelijks met gisteren. Saai… waar is de volatiliteit (beweeglijkheid van de koers) gebleven waar bitcoin zo bekend om staat?

Volatiliteit bitcoin neemt af

Hieronder de volatiliteitsindex van bitcoin, deze meet hoeveel de prijs van bitcoin op een specifieke dag fluctueert ten opzichte van de gemiddelde prijs van de afgelopen 30 dagen. Hoe hoger het getal, des te volatieler bitcoin is.

Bron: buybitcoinworldwide

Vooral in de begindagen scoorde bitcoin hoog. Er was minder volume dus elke grote aan- of verkoop had gevolgen voor de koers. Naarmate er meer geld op de bitcoinmarkt komt, neemt de volatiliteit af. Dat is ook goed zichtbaar, er is een duidelijke afname te zien hierboven.

De grafiek hieronder kijkt naar de afgelopen 30 dagen. Na de heftige periode van mei en juni (nog te zien in juli omdat er gekeken wordt naar het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen), is de volatiliteitsindex 1,23%. Nogmaals: saai.

Bron: buybitcoinworldwide

RSI bitcoin beweegt opwaarts

Ook al is de volatiliteitsindex laag, de RSI laat juist een opwaartse trend zien. De RSI is de zwarte lijn onder in de grafiek, en beweegt in de paarse band. De afkorting staat voor Relative Strenght Index en is een proxy voor als iets oversold of overbought is.

  • Als de RSI onder de 30 duikt, dan betekent dit volgens de theorie dat bitcoin oversold is. Dit kan betekenen dat bitcoin teveel gedumpt wordt en de prijs omhoog kan bewegen.
  • Is de RSI boven de 70, dan is bitcoin juist overbought. Bitcoin wordt te veel gekocht en de koers kan vanuit hier dalen.

Let op: dit is niet waterdicht. De koers is nu niet zo volatiel dus dat verhoogt de betrouwbaarheid van de RSI, maar in tijden van snelle stijgingen/dalingen is de 30/70 regel wat losser te interpreteren.

Bron: Tradingview

Trend van bitcoin

De RSI beweegt sinds halverwege juli omhoog maar wijst er nog niet op dat bitcoin overbought is. Als de volatiliteit zo laag blijft kan de bitcoin koers langzaamaan verder omhoog kruipen. Maar als de 70 bereikt wordt, dan wordt het tijd om de de koers in de gaten te houden.

Anders gezegd, volgens de theorie kan een RSI-waarde van 70 geïnterpreteerd worden als dat bitcoin overgewaardeerd wordt. Het kan duiden op een op handen zijnde trendomkering of correctie van de koers.

Geen paniek door RSI bitcoin

Bitcoin had de afgelopen 10 dagen een streek van 7 achtereenvolgende rode dagen, ofwel de koers daalde 7 dagen achter elkaar. Dit waren geen sterke dalingen, het ging elke dag maar om een laag percentage.

De markt raakte dan ook niet in paniek, en dat wordt bevestigd door de opwaartse trend van de RSI, maar ook omdat de laagste punten (oranje cirkels) steeds een beetje hoger komen te liggen.

Bron: Tradingview

De gebruikte indicatoren zijn niet heilig, er speelt zo veel meer op onze aardkloot wat van invloed kan zijn op de bitcoin koers. Denk bijvoorbeeld aan de almaar sterk wordende dollar, de correlatie met aandelen en de angst voor een recessie.

The post Bitcoin analyse: waar blijft de volatiliteit? appeared first on BTC Direct | Nieuws.