De laatste dagen kleurt de Bitcoin grafiek mooi groen. Gisteren schoot de koers eindelijk, na meer dan een maand, ruim boven de 18.000 dollar. Dit is positief nieuws. Toch moeten we wel realistisch blijven: een gezonde opwaartse beweging kent ook momenten van daling waarbij ondersteuningen getest worden. 

Het patroon

Op dit moment test de koers een belangrijk prijsniveau als ondersteuning. Voor de voortzetting van de opwaartse trend is het belangrijk dat deze ondersteuning sterk zal blijken. In dat geval kan er namelijk een volgende opwaartse beweging gerealiseerd worden vanaf dit prijsniveau. 

Een patroon dat mogelijk verdere stijgingen in de weg kan zitten is een ‘rising wedge’. De afgelopen weken is er duidelijk een wedge te zien op de grafiek, en dit is geen positief teken. In de analyse van vandaag bespreken we dit patroon, en welke gevolgen dit kan hebben voor de Bitcoin koers.

De vorming van een rising wedge 

De zwarte lijnen in de grafiek hieronder maken deze wedge duidelijk zichtbaar. Kenmerkend zijn de hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten, waarbij de koersbewegingen steeds smaller worden tot het moment van uitbraak.

BTC/USDT 1D

Normaal gesproken heeft een patroon als dit een negatief koersdoel. Een flinke daling ligt in het vooruitzicht als dit patroon verder gevormd wordt en uitbreekt naar beneden.

Echter zie je op de grafiek hierboven nog een andere lijn: de groene lijn. Zoals ik in de inleiding aangaf, test de koers op dit moment dit prijsniveau als ondersteuning. Is dit succesvol, dan kan de opwaartse beweging intact blijven en kunnen levels als de 18.800 dollar in beeld komen. Dit is ook een scenario om rekening mee te houden. Toch moeten we het bearish patroon niet vergeten. 

Wat gebeurde er een aantal maanden geleden?

In de analyse van 28 augustus 2022 besprak ik een gelijksoortige rising wedge. Iedereen was blij dat de koers na veel rode candles eindelijk weer in een opwaartse beweging bewoog. Echter duurde dit niet lang. Het patroon speelde precies uit zoals verwacht, met als gevolg een grote daling. 

BTC/USD 1D

Hiermee wil ik zeggen dat patronen als deze vaker voorkomen en vaak ook op dezelfde manier uitbreken. Dat wil niet zeggen dat dit op dit moment precies op dezelfde manier hoeft te gebeuren, echter is de kans wel zeker aanwezig. 

Geeft de dollar ruimte aan Bitcoin door een daling?

Een grafiek die laat zien dat de Bitcoin koers mogelijk daalt, is de grafiek van de sterkte van de dollar (DXY). In de analyse van dinsdag schreef ik over deze grafiek, en dat de koers momenteel een gigantisch grote ondersteuning test.

DXY 1D

De stijging vandaag op de grafiek van de dollar laat ons weten dat het erop lijkt dat deze ondersteuning sterk genoeg is. Blijft de ondersteuning intact, dan gaat de dollar een rooskleurige tijd tegemoet. De omgekeerde correlatie tussen de dollar en Bitcoin zorgt ervoor dat dit mogelijk niet positief zal uitpakken voor Bitcoin. Groene candles voor de dollar zorgen namelijk vaak voor rode candles bij Bitcoin. Een hoogstwaarschijnlijk blijvend stijgende dollar geeft ons dus een extra bevestiging voor een eventuele uitbraak naar beneden uit de rising wedge op de grafiek van de grootste cryptomunt. 

The post Bitcoin analyse: patroon op de grafiek kan opwaartse beweging volledig teniet doen appeared first on BLOX | Nieuws.