De afgelopen weken liet de koers van bitcoin een mooie opwaartse beweging zien. Meerdere aanzienlijke weerstanden werden verbroken en het leek erop dat de weg vrij was voor veel meer groene candles. Maar tijdens deze opwaartse beweging werd een patroon duidelijk op de grafiek: een rising wedge (opwaartse wig).

In deze analyse gaan we een blik werpen op dit patroon en welke gevolgen dit kan hebben voor de koers. Daarnaast gaan we het hebben over hoe de sterkte van de dollar een indicator kan zijn voor de bitcoin koers. En welke conclusies we op dit moment kunnen trekken uit deze correlatie met het oog op toekomstige prijsactie. 

Oplopende wig

Allereerst pakken we de dagelijkse grafiek erbij. Zoals ik al aangaf zien we op de grafiek een duidelijke vorming van een rising wedge. Rising omdat we steeds hogere hoogtepunten zien, en steeds hogere laagtepunten. Meestal is een oplopende beweging zeer positief. De koers gaat namelijk nooit in één keer omhoog, maar altijd in stapjes. 

Maar wanneer een wedge op de grafiek tevoorschijn komt die opwaarts is, dan kun je alvast je positieve gedachten aan de kant zetten, want dit is nogal een bearish patroon: in de meeste gevallen breekt de koers uit naar beneden.

BTC/USD 1D

Je zult je vast afvragen naar welke levels we kunnen gaan kijken wanneer dit patroon volledig uitspeelt. Ieder patroon heeft een koersdoel, en deze wedge dus uiteraard ook. Het koersdoel wordt in dit geval bepaald door een lijn te trekken vanaf het level dat de koers de onderste lijn (groene lijn) voor het eerst raakt, tot aan het level waar de koers de bovenste lijn (rode lijn) voor het eerst raakt. Passen we dit toe bij deze wedge, dan komen we uit op een koersdoel van zo’n 18.900 dollar.

Natuurlijk is de kans altijd aanwezig dat dit patroon niet uitspeelt. In dat geval zou de groene lijn grote ondersteuning moeten blijven bieden, zodat bitcoin vanaf daar een poging kan doen om de rode weerstandslijn te verbreken. 

DXY

De sterkte van de dollar (uitgedrukt in de DXY) bevestigt echter dat de kans wel degelijk aanwezig is dat er rode candles in het vooruitzicht zijn voor bitcoin, en dat de wedge zeker kan uitspelen. 

Er is namelijk een omgekeerde correlatie zichtbaar tussen bitcoin en de DXY. In de afgelopen jaren zagen we heel duidelijk dat wanneer de DXY in een neerwaartse beweging was, de bitcoin koers een opwaartse beweging liet zien. En dat is andersom ook het geval. 

Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, werd de dollar de afgelopen weken een stuk zwakker. Maar terwijl er bij bitcoin een rising wedge op de grafiek tevoorschijn kwam, liet de grafiek van de DXY een falling wedge zien. In tegenstelling tot de rising wedge, is de falling wedge juist zeer bullish.

Dus terwijl de sterkte van de dollar juist signalen geeft voor een nieuwe opwaartse beweging, vormt er zich een bearish patroon op de grafiek voor bitcoin. Dit geeft opnieuw de duidelijke omgekeerde correlatie aan. Wanneer de DXY sterk blijft en groene candles blijft laten zien, dan is het heel goed mogelijk dat bitcoin de rising wedge naar beneden ziet uitbreken en er dus rode candles in het vooruitzicht liggen. 

The post Bitcoin analyse: patroon betekent mogelijk einde van opwaartse beweging appeared first on BTC Direct | Nieuws.