Nu de Bitcoin koers weer een aantal dagen rond hetzelfde level hangt, is het weer tijd om andere factoren te analyseren dan de prijs. In deze analyse zullen kijken naar de Bitcoin dominantie. Deze factor kan ons vertellen welk percentage van de markt uit Bitcoin bestaat. Hieruit kunnen we ook opmaken hoe altcoins ervoor staan.

Eerst de koers

Om te beginnen pakken we snel even de koers erbij, om een gevoel te krijgen waar Bitcoin aan toe is. We zien in de onderstaande afbeelding de wekelijkse grafiek van de crypto koning, waarbij elke candle voor 7 dagen staat. We zien hier meteen drie levels die erg belangrijk zijn geweest in het koersverloop.

We zien dat Bitcoin inmiddels de middelste zone heeft verloren als support, wat gewoonlijk duidt op een verdere daling. Maar dit kan ook anders uitpakken, zoals omschreven staat in de vorige analyse. 1 december kan namelijk nog een groot verschil maken en een opwaartse beweging voor Bitcoin veroorzaken, zoals je kan lezen in die analyse.

De dominantie

Nu we weten dat de koers er niet per sé goed voorstaat, gaan we kijken naar de Bitcoin dominantie: het percentage van de markt dat uit Bitcoin bestaat. De rest van het percentage bestaat uit alt- en stablecoins.

De dominantie zweeft al sinds 2021 tussen twee belangrijke levels. Bitcoin maakte sindsdien minimaal 39% van de markt uit (onderste blauwe zone), en maximaal 49% (bovenste blauwe zone). Het Bitcoinpercentage maakte tot nu toe elke keer een omslag wanneer het bij deze levels kwam, dus het is aannemelijk om te denken dat dit nu weer zal gebeuren. In combinatie met de Bitcoin koers kan dit 4 verschillende dingen betekenen die hieronder zijn omschreven.

Wat kan je uitlezen door middel van dominantie?

In de onderstaande vier kopjes staan deze scenario’s omschreven.

Dominantie omhoog, koers omhoog

Groeit de dominantie en ook de koers, dan zal de rest van de markt (alt- en stablecoins) niet veel bewegen. Het is op dat soort momenten goed om in bitcoin te zitten, omdat de koers het dan uitstekend doet.

Dominantie omhoog, koers omlaag

Mocht de dominantie groeien en Bitcoin dalen, dan betekent dit dat er veel geld uit de markt wordt getrokken. Als het aandeel van Bitcoin in de markt krimpt en de prijs ook, dan is dat de enige logische conclusie. Het is in dat soort gevallen beter om aan de zijlijn te staan, vooral als je in altcoins zit. Dit lijkt op dit moment het meest waarschijnlijke scenario, maar dit is geen garantie.

Dominantie omlaag, koers omhoog

Bij een dalende dominantie en een stijgende Bitcoin koers is het een ander verhaal. In dat geval betekent het dat Bitcoin het minder goed doet en er meer mensen in alt- of stablecoins zitten. Altcoins zijn op dat soort momenten een goede investering ten opzichte van Bitcoin, mits er niet heel veel geld in stablecoins zit.

Dominantie omlaag, koers omlaag

Dan komen we bij het laatste scenario: een dalende dominantie en een dalende Bitcoin koers. In dit uitzonderlijke geval is er niet bepaald een peil te trekken op de markt. Het kan zijn dat Bitcoin gewoon daalt terwijl er niet veel in de markt gebeurt.

Het is hierbij belangrijk om te vermelden dat het percentage van de markt dat uit stablecoins bestaat hier ook invloed op heeft. Mocht er in dit geval veel in stablecoins zitten en weinig in altcoins, dan willen veel mensen namelijk aan de zijlijn staan, zowel Bitcoiners als altcoin-holders. Zitten er weinig in stablecoins in het percentage, dan zijn altcoins veel beter dan Bitcoin (een zeer uitzonderlijk scenario). Vooralsnog ziet Bitcoin er erg onzeker uit. Dus houdt vooral de koersen in de gaten.

The post Bitcoin analyse: is het verstandig om op dit moment in altcoins te zitten? appeared first on BLOX | Nieuws.