Bitcoin dipte vandaag even onder de 51.000 dollar, maar staat op het moment van schrijven weer boven de 52.000 dollar. Doordat de koers de afgelopen weken en maanden fors gestegen is, is het sentiment ‘greedy’ (hebzuchtig) op dit moment. Het sentiment en de koersverwachtingen hebben vaak veel met elkaar te maken, omdat de koers vaak een ‘max-pain scenario’ volgt. In deze analyse ga ik hier dieper op in.

Het sentiment en de koers

Op de onderstaande grafiek zien we twee dingen.

Allereerst zien we de Fear & Greed Index dat een hoog nummer laat zien. Hoe hoger het nummer, des te meer hebzucht er in de markt heerst. Logisch misschien, omdat mensen vaak positief worden van groene candles en pas kopen als de koers al een stijging achter de rug heeft.

Terwijl het sentiment dus op greed staat, zien we dat de koers van Bitcoin midden in een weerstand beweegt en een zeer duidelijke bearish divergentie laat zien met de RSI. Dus terwijl iedereen hogere koersen verwacht, zien we koerstechnisch weinig reden om bullish te zijn.  

Een daling zal dus het concept van het ‘max-pain scenario’ illustreren. De koers kiest dan de richting die het meest pijnlijk is voor de retailbelegger: de grote investeerders verkopen aan de hebzuchtige retail, de koers zakt significant, de retail verkoopt in paniek hun Bitcoin op een lagere koers aan de grote investeerders, en de koers is klaar om weer te stijgen. Typisch! Ook nu verwacht ik dat dit op deze manier zal gaan uitspelen.

Invalidatie van dit idee vinden we als de koers boven de 53.000 dollar stijgt en hier ook een weekcandle sluit. Dit zorgt ervoor dat de bearish divergentie teniet wordt gedaan, en kan het moment van een correctie uitgesteld worden.

Wat is het koersdoel?

In geval van een komende daling, is het eerst belangrijk om bevestiging te zoeken. Momenteel hebben we een bearish divergentie op de RSI en een hebzuchtig sentiment onder retailbeleggers, wat een daling zou rechtvaardigen. Dit zijn echter signalen die een koersdaling kunnen voorspellen. Om echt over koersdoelen te praten, moet een bearish trend ingezet worden. Daarvoor hebben we een candlesluiting onder de zijwaartse trend nodig. Mocht deze komen, dan is de eerstvolgende ondersteuning de 49.900 dollar.

The post Bitcoin analyse: iedereen is bullish, waar blijft de crash? appeared first on BLOX | Nieuws.