Zoals je wellicht al hebt opgemerkt uit mijn eerdere analyses, ben ik geneigd om de koers met een enigszins pessimistische bril te bekijken Ik ben van mening dat het tijd is voor Bitcoin om, in welke mate dan ook, te corrigeren. Simpelweg omdat ik een tal van signalen zie verschijnen die dit scenario ondersteunen. Zoals je in deze analyse kunt lezen, wordt er een duidelijke bearish dubbele top zichtbaar op de grafiek. In deze analyse van afgelopen dinsdag bespreek ik dat Bitcoin historisch gezien in de laatste 6 maanden van een pre-halving jaar slecht presteert. En laat 2023 nu net een pre-halving jaar zijn.

Zo zijn er nog meer signalen op te noemen die Bitcoin niet goed gestemt zijn. In deze analyse bespreek ik een indicator die deze verwachting ondersteunt: de RSI (Relative Strength Index). Wat deze indicator inhoudt en aangeeft, is het eerste onderwerp vandaag.

Vervolgens bespreken we de Bull Market Support Band, een indicator die aangeeft of Bitcoin zich in een bull- of beartrend bevindt. Momenteel wordt de belangrijkste cryptomunt verhandeld boven deze band. Ongeacht welke bearish signalen er ook zijn, zolang Bitcoin de Support Band niet als steun verliest, blijft de koers in een positieve trend.

Het bearish patroon op de RSI

Wellicht ben je bekend met de RSI-indicator, maar ik zal het toch kort uitleggen. RSI staat voor Relative Strength Index, wat eenvoudigweg inzicht geeft in de sterkte van de trend. Een RSI-waarde boven de 70 duidt op ‘overbought’ (lees: overgekocht), wat vaak wijst op een komende correctie van de koers. Een RSI waarde onder de 30 kan je zien als een positief signaal. Dit betekent namelijk dat de munt ‘oversold’ is (lees: oververkocht) en dat een stijging waarschijnlijk is.

Zoals zichtbaar is op de bovenstaande grafiek, staat de RSI op dit moment op 60. Dit valt niet onder de categorie ‘zeer hoog’, maar het is ook zeker niet oververkocht. Je kunt zeggen dat we ons in niemandsland bewegen. Nietszeggend dus?

Dat zeker niet. We zien namelijk een hoofd-en schouderspatroon op de RSI. Dit is een bearish patroon. De neklijn (aangeduid door de zwarte horizontale lijn) bevindt zich rond de 50. Wanneer het deze steun verliest, zal het patroon uitspelen en kan de RSI aanzienlijk dalen. Het bijbehorende koersdoel is ongeveer 30.

De RSI reflecteert hoe de Bitcoin koers beweegt, en als het hoofd-en-schouderspatroon uitspeelt, zou Bitcoin veel waarde kunnen verliezen. Het is daarom van belang om dit patroon in de gaten te houden. Als de RSI de neklijn rond de 50 verliest als steun, kan Bitcoin in een vrije val terechtkomen.

Bitcoin bevindt zich officieel nog steeds in een bulltrend

Het is heel makkelijk om te speculeren over koersschommelingen, maar als we zorgvuldig kijken, moeten we erkennen dat Bitcoin zich nog steeds in een bulltrend bevindt. De koers staat nog steeds boven de Bull Market Support Band en zolang dat het geval is, moeten we gepast terughoudend zijn met bearish scenario’s.

Mocht de koers een kleine correctie ondergaan, dan komen we rond de 27.500-28.000 dollar deze indicator tegen. Het is heel redelijk dat de koers hier een vorm van steun zal ondervinden, simpelweg omdat dit eerder dit jaar ook meerdere keren is gebeurt. Blijven we boven de indicator, dan is er niets aan de hand en is de bullish trend intact. Bij het sluiten van een weekcandle onder deze BMSB hebben we echter wel een groot probleem.  

The post Bitcoin analyse: hoelang blijft de bulltrend nog intact? appeared first on BLOX | Nieuws.