Met de huidige koers net boven de 30.000 dollar is het een geschikt moment om te beoordelen of deze opwaartse trend houdbaar is of dat het om een tijdelijke stijging gaat. Gisteren heb ik benadrukt dat het van groot belang is dat Bitcoin boven de 28.600 dollar blijft. Is dit het geval, dan ben ik optimistisch over deze stijging. Zakt de koers echter onder dit niveau, dan komt de 25.000 dollar weer in beeld.

Om te beoordelen of de opwaartse trend van Bitcoin voort zal zetten, bespreken we verschillende correlaties en gegevens. Bij elk gegeven geef ik aan of het een positieve of negatieve invloed zal hebben op de Bitcoin koers. Ik sluit af met een eindconclusie.

Er lijken betere tijden te komen voor de dollar

Een van de meest bekende en besproken correlaties is de omgekeerde relatie tussen de kracht van de dollar en de waarde van Bitcoin. Gaat deze in alle gevallen op? Uiteraard niet. Toch hebben we in de afgelopen jaren wel duidelijk kunnen zien dat risicovolle investeringen zoals Bitcoin dalen wanneer de dollar stijgt. Andersom is dit van dezelfde orde. Razend interessant dus!

DXY 1W

Op de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de koers van de DXY (dollarsterkte) momenteel op een zeer solide ondersteuningsniveau staat. Als deze steun standhoudt, kan de dollar in de nabije toekomst stijgen, wat op zijn beurt een dalende Bitcoin betekent. Bij verlies van de ondersteuning, komt dit juist Bitcoin ten goede.

Hoewel de DXY nog geen duidelijke richting heeft gekozen, bevindt het nog steeds boven de ondersteuningslijn. Positief voor de dollar en dus negatief voor Bitcoin. We moeten dit dan ook als een bearish signaal opvatten.

De S&P 500 heeft nog werk aan de winkel

Hoewel de correlatie tussen Bitcoin en de S&P 500 iets zwakker is dan de correlatie met de dollar, is het nog steeds een relevante factor om te benoemen. Dit komt omdat Bitcoin vaak de trend van deze aandelenindex volgt.

Het is heel positief om te zien dat de S&P 500 boven de rode trendlijn is gestegen. Dit is bullish, omdat deze trendlijn eerder als gigantische weerstand functioneerde.

SPX 1W

Toch is nog wel werk aan de winkel. De koers is namelijk onder de blauwe trendlijn geraakt en test deze op dit moment als weerstand. Dit kan betekenen dat we de komende dagen een correctie kunnen zien, wat mogelijk ook gevolgen heeft voor Bitcoin op korte termijn. Op de hogere tijdsframe grafiek ziet het er echter nog steeds positief uit, vanwege de weerstandsdoorbraak.

De laatste correlatie: USDT-dominantie

De USDT-dominantie is een minder vaak genoemde correlatie, maar kan een nieuw perspectief bieden op de toekomstige bewegingen van Bitcoin. Deze grafiek berekent het percentage van al het geld in de cryptomarkt dat in de stablecoin USDT zit.

Het is interessant om deze ontwikkeling te volgen, omdat een toename in de USDT-dominantie vaak aangeeft dat investeerders Bitcoin en andere cryptomunten verkopen en hun geld in een ‘safe haven’ willen bewaren omdat het geen prijsfluctuaties kent.

USDT.D 1D

Zoals we op de bovenstaande grafiek kunnen zien, is een stijging goed mogelijk vanwege de grote ondersteuning van de groene lijn. Dit is bearish voor cryptomunten als Bitcoin en we kunnen dus concluderen dat ook deze correlatie op de korte termijn een bearish signaal geeft.

Conclusie

Ik wil voorop stellen dat wanneer Bitcoin boven de 28.600 dollar wordt verhandelt, er een duidelijke reden is om optimistisch gestemd te zijn. Zolang de koers boven dit prijsniveau blijft, kan je gerust bullish zijn.

Toch kunnen we correlaties niet negeren. Het gros van de correlaties sluit een correctie op de korte niet uit. Houdt hier dus rekening mee.   

The post Bitcoin analyse: hoe houdbaar is deze stijging? appeared first on BLOX | Nieuws.