Gisteren steeg de Bitcoin koers plotseling en werd de munt voor het eerst in lange tijd verhandeld boven de 25.000 dollar. Er was echter veel weerstand op dit prijsniveau, waardoor de stijging helaas van korte duur was: de dag werd afgesloten met een daling van 1700 dollar ten opzichte van het hoogste punt van de dag.

Vandaag gaan we dieper in op de weerstand die zich bevindt rond de 25.000 dollar. Eerst bespreken we de oorzaak van de stijging. Vervolgens kijken we naar twee belangrijke indicatoren die bijdragen aan de weerstand: de 200 Week SMA en de 50 Week SMA. De eerst genoemde indicator berekent het gemiddelde van de afgelopen 200 weekkoersen van Bitcoin, terwijl de 50 Week SMA hetzelfde principe volgt maar kijkt naar de afgelopen 50 weekkoersen. Op dit moment liggen beide lijnen bijna op hetzelfde prijsniveau. Dit verklaart waarom er een massale afwijzing plaatsvond bij dit prijsniveau.

Waar komt de stijging vandaan?

Allereerst is het goed om erachter te komen waar de stijging precies vandaan kwam. Dit is niet erg moeilijk. In de analyse van afgelopen maandag noemde ik twee belangrijke ondersteuningsniveaus van waaruit de koers een stijging zou kunnen starten. Zelf had ik verwacht dat de koers iets meer in de richting van de onderste groene lijn zou bewegen om belangrijke ondersteuningen de testen. Echter was een test van het 21.500 dollar prijsniveau (bovenste groene lijn) voldoende, en schoot de koers omhoog.

BTC/USD

De koers bereikte de weerstandslijn, maar de dagelijkse candle sloot ruim onder deze lijn. Van een doorbraak kunnen we dus zeker niet spreken. Op dit moment is er teveel weerstand. De 200 en 50 Week SMA spelen hierbij een grote rol.

De 200 en 50 Week SMA

Wanneer we het hebben over belangrijke indicatoren, dan komt al snel de 200 Week SMA in beeld. In voorgaande bearmarkten vond Bitcoin namelijk een bodem op deze indicator. Dit was echter niet het geval tijdens de huidige cyclus. Voor het eerst in de geschiedenis dook de koers ver onder deze belangrijke lijn, en vond deze de bodem op een veel lager niveau. Dit is duidelijk te zien op de onderstaande grafiek, waarop de blauwe lijn de 200 Week SMA is.

BTC/USD 1D

Een minder bekende, maar nog steeds belangrijke indicator is de 50 Week SMA. Zoals eerder vermeld, is hierbij gekeken naar de afgelopen 50 weken. Hoewel deze indicator niet kan tippen aan de 200 Day SMA als het gaat om het vormen van bodems, hebben we vaak gezien dat de koers wel ondersteuning vond op deze lijn. Op de grafiek hierboven is de rode lijn de 50 Week SMA.

Conclusie

Op dit moment bevindt Bitcoin zich onder beide indicatoren. Wat belangrijk is om op te merken, is dat wanneer de koers onder een belangrijke ondersteuning is gezakt – in dit geval de twee indicatoren – deze ondersteuning in een weerstand verandert. Dit verklaart waarom we een afwijzing zagen van het 25.000 dollar prijsniveau. Het is heel goed mogelijk dat Bitcoin opnieuw een poging gaat doen om de weerstand te doorbreken. De eerste afwijzing is echter een feit en het ziet er allemaal niet heel positief uit op dit moment. In de komende weken zal het een grote opgave worden voor de grootste cryptomunt om hierboven te komen. 

The post Bitcoin analyse: hier ligt een gigantische weerstand appeared first on BLOX | Nieuws.