De afgelopen dagen is het heel saai op de bitcoin grafiek. De koers beweegt al een tijdje tussen de 20.400 en de 19.500 dollar en laat niet veel spannends zien. Met deze prijsactie wordt er echter wel een patroon gevormd op de grafiek.

In deze analyse werpen we een blik op dit patroon en analyseren we in welke richting een uitbraak het meest waarschijnlijk is. Daarnaast zullen we een blik werpen op een interessante vergelijking tussen de dotcom crash (crash begin 2000 van techbedrijven) en de totale markt van crypto. 

Driehoek

Allereerst pakken we de 4-uurs grafiek erbij. Op dit moment maakt de koers steeds lagere hoogtepunten en blijven de dieptepunten op hetzelfde level. Een driehoek wordt zichtbaar op de grafiek. Hierbij is het nooit heel duidelijk in welke richting de koers zal uitbreken.

Goed om te benoemen is dat we na een daling dit patroon zien vormen: de koers daalde, en vormde toen deze driehoek. Meestal wordt het dan onder de ‘continuation’ patronen geschaard. Dit betekent dat een patroon als deze slechts een pauze zou zijn, waarna de koers vervolgens de trend voortzet. De koers liet een daling zien en vormde toen deze driehoek, dus dat zou betekenen dat in dit geval de koers naar beneden zou moeten uitbreken. 

Toch is er ook zeker reden om een uitbraak naar boven te verwachten, omdat de ondersteuning rond de 19.550 dollar zeer sterk is. Dit is een heel belangrijk level, omdat bitcoin op dit prijsniveau een top heeft gevormd in 2017. Zoals je nu ziet op de grafiek hebben al meerdere candles de ondersteuning getest, en tot nu toe blijkt het sterk genoeg. 

Blijft deze grote ondersteuning intact, dan is het allereerst van belang om de weerstandslijn van de driehoek te doorbreken. Lukt dit ook, dan zou een level als 20.800 enige weerstand kunnen geven. Is dit echter wel een “continuation” driehoek, dan zouden er binnen korte tijd een aantal rode candles moeten verschijnen, en zou de ondersteuning moeten bezwijken. Een eerstvolgend level van ondersteuning is dan de 18.900 dollar. 

Dotcom bubbel

Zoals aangegeven maken we ook een vergelijking tussen de dotcom-crash en de huidige trend van de totale cryptomarkt. Misschien een heel speculatieve vergelijking, maar er zijn toch zeker overeenkomsten te vinden. 

Allereerst zal ik uitleggen wat de dotcom-bubbel inhoudt. Deze term verwijst naar een periode tussen 1997 en 2000. In deze periode was een sterke economische groei in internet gerelateerde bedrijven. Op deze manier ontstond een sterke economische zeepbel. In deze tijd was namelijk iedereen heel enthousiast over het internet, en velen wilden deel uitmaken van de ‘nieuwe economie’. Tal van nieuwe bedrijven schoten op uit de grond. Veel mensen investeerden geld, terwijl veel van de bedrijven maar weinig presteerde of winst boekte. Daarnaast waren er ook heel veel bedrijven met hetzelfde businessplan. 

Goed, de markt van de technische sector (NASDAQ) bleef maar groeien en groeien. Maar zoals elke bubbel dat heeft, kwam er een moment van uitbarsten. Dit resulteerde in bedrijfssluitingen, beurscrashes, biljoenen dollars verdampt en kortom miljoenen failliete investeerders. Belangrijk om goed te onthouden is dat de totale marktwaarde van de NASDAQ (verzameling van technische bedrijven), op het moment van de crash om en nabij de 3 biljoen dollar was.

Dotcom vs cryptomarkt

Tijd om nu de link te leggen met de totale cryptomarkt. In cryptoland zien we gigantisch veel coins en projecten. Terwijl sommige project enorm onzinnig of nutteloos zijn, steken mensen er bakken met geld in. Ook zien we net als bij de dotcom-bubbel, dat verschrikkelijk veel bedrijven overal advertenties plaatsen. Niemand wil de boot van crypto missen. Want het gaat nu echt omhoog…

Wanneer we de grafiek erbij pakken van de totale cryptomarkt, dan zien we al snel dat er een top te zien is in september van 2021. Een top op een marktwaarde van 3 biljoen dollar…

CRYPTOCAP 1W

Dit is een eerste overeenkomst.  Wat we verder zien is dat vanaf de 3 biljoen dollar de koers een neerwaartse beweging laat zien. Er zitten echter wel een aantal periodes tussen waar de markt een aantal weken groen kleurt.

In de eerste opwaartse beweging in deze neerwaartse trend, laat de cryptomarkt een 40% stijging zien. Ook de NASDAQ liet dit zien op de grafiek in de dotcom tijd. Daarna een lager laagtepunt, en opnieuw een stijging; dit keer van 53%. Wanneer de cryptomarkt precies hetzelfde doet als bij de dotcom crash, dan zou er binnenkort een lager laagtepunt moeten komen, daarna een stijging van zo’n 59% en hierop volgend de laatste beweging naar beneden voor de bodemvorming. 

Halvering van de cryptomarkt

Het is goed om ervan bewust te zijn dat de totale cryptomarkt gehalveerd moet worden in marktwaarde, wil het precies dezelfde beweging laten zien als bij de dotcom-crash. Realiseer je wel dat het dan voor bitcoin totaal niet positief uit zal zien. Als de huidige cryptomarkt gehalveerd moet worden in waarde, dan zal dat kunnen betekenen dat ook bitcoin tientallen procenten zou moeten dalen. Denk hierbij zeker aan een lager laagtepunt rond de 13.000 dollar. Misschien zelfs lager. 

Natuurlijk hoeft het niet precies zo te gaan. Dit soort patronen en vergelijkingen kunnen ons echter wel verder helpen met het begrijpen van een bepaalde trend. Laten we hopen dat deze beweging niet gelijk blijft lopen met de dotcom-crash. Dat zou namelijk totaal niet gunstig zijn voor bitcoin. 

The post Bitcoin analyse: herhaling van patroon geeft reden tot zorgen appeared first on BTC Direct | Nieuws.