Als we de grafiek erbij pakken, dan zien we dat bitcoin momenteel op een cruciaal moment staat. De RSI, een indicator die ik vandaag wil bespreken, staat namelijk op een zeer laag punt. Wat betekent RSI?

De RSI is een indicator die de kracht meet van een prijsbeweging. Deze afkorting staat voor Relative Strength Index en wordt weergeven als een cijfer tussen de 0 en de 100. Als bitcoin in het ‘overgekochte’ gebied komt (boven de 70, wat dat betekent komen we later op terug), dan is het heel goed mogelijk dat er een daling aan zit te komen. Deze indicator laat je dus zien hoe krachtig een prijsbeweging is en kan inzage geven in of een trend zal doorzetten of omkeren. Onderaan dit artikel vertellen we hier meer over.

Zijwaartse trend

Sinds een aantal weken beweegt bitcoin in een zijwaartse trend waarbij we tussen de groene en rode box bewegen. Deze week zaten we een paar dagen in de groene box (de ondersteuning) en was het even spannend of deze ondersteuning sterk genoeg zou zijn. Dat bleek echter wel het geval, omdat niet heel lang daarna een behoorlijke groene 4-uurs candle tevoorschijn kwam. Een groene candle die ook behoorlijk wat volume met zich meebracht. Het is een goed teken als er veel volume gepaard gaat met een opwaartse beweging. Er is dan interesse van kopers om op deze levels te kopen.

BTC/USD 4H

Hogere laagtepunten

Daarnaast zien we vanaf die grote groene candle ook steeds hogere laagtepunten. Dat is een kenmerk van een opwaartse beweging. Het lijkt er dus echt op dat we de weerstand willen bereiken en vanuit daar een beslissing gaan nemen. Als we door de weerstand heen stoten, dan zou dat heel gunstig zijn aangezien er niet veel weerstand is tot ongeveer 25.400 dollar (24.700 euro).

Voor nu zitten we echter in een mini opwaartse trend en zou het logisch zijn dat bitcoin nog wel even door kan blijven stijgen tot de weerstand bereikt is.

Relative Strength Index

Als we wat meer uitzoomen en de wekelijkse grafiek erbij pakken dan is het misschien wel een keer goed om te kijken naar voorgaande jaren. Zoals u misschien wel weet hebben we bij bitcoin in 2014/2015 een bearmarket gezien. Ook in 2018 was er heel veel neerwaartse trend vanaf de top, en ook deze periode wordt daardoor een bearmarket genoemd. En het is wel duidelijk dat we ons op dit moment ook in een behoorlijke neerwaartse trend begeven. 

Elke neerwaartse trend vormt op een bepaald level een bodem. En ook deze trend waar we ons nu in bevinden zal ergens een bodem vinden. De vraag is alleen waar. Uiteraard weet niemand dat, maar er zijn wel indicatoren die je veel informatie kunnen geven over eventuele bodemvorming of trendverandering. De indicator waar ik vandaag naar wil kijken is de RSI: Relative Strength Index. 

BTC/USD 1W

De RSI meet eigenlijk de gemiddelde kracht van de afgelopen 14 candles, en in de bovenstaande grafiek zijn dat de wekelijkse candles. Als bitcoin in het ‘oververkochte’ gebied komt (onder de 30), zit bitcoin vaak op een bodem. Zoals je in de wekelijkse grafiek hierboven kunt zien, gebeurde dit een paar keer in de afgelopen 10 jaar (weergeven als groene vlakken).

Bitcoin is in korte tijd veel gedaald, en de RSI is onder het paarse gebied geraakt. Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, kwamen we maar enkele keren in dit ‘oververkochte’ gebied op de RSI. Elke keer dat we er kwamen was bitcoin bezig met het vormen van een bodem. Als we dus alleen naar deze indicator kijken, dan is de kans aanzienlijk groot dat we al een bodem gevormd hebben of momenteel rond deze levels een bodem aan het vormen zijn. 

The post Bitcoin analyse: deze indicator staat op het laagste punt sinds 2015 appeared first on BTC Direct | Nieuws.