Gisteren was een rode dag voor Bitcoin. Zoals ik aangaf in de analyse van afgelopen vrijdag zien we dat de koers van de grootste cryptomunt stijgt, terwijl het volume steeds verder afneemt. Dit betekent dat er steeds minder mensen bereid zijn om te kopen op steeds hogere prijsniveaus. Dit is zeker geen positief gegeven, en daarom was een correctie heel waarschijnlijk. Dit is gebeurd, maar de prangende vraag vandaag is of het hierbij blijft. 

Wat bespreken we vandaag?

Vandaag bespreken we een aantal belangrijke zaken om dit in kaart te brengen. We beginnen met de grafiek van de S&P 500, een aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. In de afgelopen jaren is duidelijk te zien dat de grootste cryptomunt dezelfde trend volgt als deze index. Het is daarom van groot belang om op de hoogte te zijn van de prijsactie van deze index, omdat dit simpelweg effect heeft op Bitcoin.

Daarnaast bespreken we de grafiek van de dollar. Zoals je misschien wel weet is er een omgekeerde correlatie tussen Bitcoin en de sterkte van de dollar. Hoe sterker de dollar, des te zwakker is Bitcoin. En vice versa …

Hoe staat de S&P 500 ervoor?

Zoals te zien is in de onderstaande grafiek, is er in het afgelopen jaar slechts één belangrijke lijn. Dit is de diagonale lijn waar de koers weerstand van ondervindt. Elke keer als de koers deze lijn raakt, daalt het en vaak leidt dit tot een nieuw dieptepunt. Afgelopen week is echter iets opmerkelijks gebeurd. De koers van de index sloot de week boven de weerstandslijn. Dit is een zeer positieve ontwikkeling.

SPX 1W

Om te bevestigen of een bepaalde weerstand echt doorbroken is, is het belangrijk om dit te zien op verschillende tijdsintervallen. De koers heeft de dagelijkse en wekelijkse candle boven de doorbroken trendlijn gesloten: een heel goed teken.

Desondanks zijn de zaken nu spannend. Gisteren sloot de S&P 500 de dag niet positief. De koers staat nu precies op de trendlijn. Dit kan twee kanten opgaan:

Optie 1: de koers test de trendlijn als ondersteuning en stijgt vervolgens verder. Dit is een waarschijnlijk scenario. Vaak zien we namelijk dat na het doorbreken van een weerstand, de koers het prijsniveau test en een opwaartse beweging inzet. 

Optie 2: het doorbreken van de weerstand was een “bulltrap”, waarbij de marktmakers de investeerders willen laten denken dat de koers verder omhoog gaat, maar eigenlijk zal de koers dalen. In dit geval zal de koers dus weer onder de trendlijn komen. 

Optie 1 is bullish voor zowel S&P 500 als Bitcoin, terwijl optie 2 bearish is. We pakken de grafiek van de sterkte van de dollar erbij om te bepalen welk scenario waarschijnlijker is.

De trend van de dollarsterkte (DXY)

Deze grafiek hieronder heb ik in een eerdere analyse gebruikt. Toen testte de koers de rode lijn nog als ondersteuning. Nu blijkt dat ondersteuning sterk genoeg is en staat de dollar aan het begin van een opwaartse trend.

DXY 1W

Er is een omgekeerde correlatie tussen de waarde van Bitcoin en de sterkte van de Amerikaanse dollar (DXY). Als de waarde van de dollar stijgt, is dit geen goed nieuws voor Bitcoin. Als de trend van de stijgende dollar blijft aanhouden, zal dit daarom mogelijk resulteren in het werkelijkheid worden van scenario 2 voor de S&P 500 en zal dit voor dieprode candles op de grafiek van Bitcoin zorgen. Stel: de DXY verliest de ondersteuning, dan is dit heel gunstig voor zowel de S&P 500 als de grootste cryptomunt en kan optie 1 in het vooruitzicht liggen. Het is voor nu belangrijk om al deze grafieken in de gaten te houden om zo een compleet beeld te krijgen van eventuele trendveranderingen. 

The post Bitcoin analyse: dalen we verder? appeared first on BLOX | Nieuws.