De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven op de 27.600 dollar, en dat is naar mijn mening toch nog relatief hoog. Na de keiharde afwijzing deze week boven de 28.000 dollar, is de koers niet meteen ingestort, maar beweegt het zijwaarts. Het is interessant dat deze zijwaartse beweging midden in de Bull Market Support Band plaatsvindt. Een indicator die aangeeft of Bitcoin in een bull- of beartrend beweegt. Een doorbraak boven of onder deze band kan allesbepalend zijn voor de komende trend.

De belangrijke indicator

In de afgelopen dagen is de koers twee keer boven de Bull Market Support Band gestegen, maar beide in beide gevallen werd dit snel gevolgd door een afwijzing. Een grote wick bleef achter, en de dagcandle werd een stuk lager gesloten. Om het mogelijk te maken dat de koers verder stijgt, is het nu cruciaal dat de koers meerdere dagelijkse candles boven deze band sluit. Dit zou een bevestiging zijn van een doorbraak en het begin van een opwaartse trend.

Het is echter niet zo eenvoudig. Zoals we in de koersgeschiedenis van Bitcoin kunnen zien, is de weerstand die deze indicator geeft zeer sterk. Verlies je eenmaal de Band als ondersteuning, dan duurt het vaak wel even voordat deze heroverd wordt.

Volgt een uitbraak of is dit koersherhaling 2019?

Sommige investeerders benoemen redenen om een uitbraak te verwachten. Denk aan het gegeven dat oktober historisch een bullish maand is. Ook noemen ze dat we een opwaartse beweging zien sinds begin september, met steeds hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten: vaak een bullish teken.

Begrijpelijke argumenten, maar om hier ene reactie op te geven: allereerst kan oktober historisch wel groen zijn, maar september zou ook historisch rood zijn, en dat is ook niet gebeurt, dus waarom zou oktober nu wel groen moeten zijn? Daarnaast wordt de opwaartse beweging niet ondersteunt door handelsvolume, wat wijst op een trendommekeer (lees in deze analyse meer). Ten slotte zien we een extra bearish signaal door de overeenkomsten met 2019.

Hierboven zie je de grafiek van Bitcoin in 2019. Zoals je ziet, steeg de koers hard nadat het de Bull Market Support Band verloren had. De koers piekte erboven, maar sloot geen dagcandle hierboven. Een kleine periode van zijwaartse beweging ving aan, en een harde crash was een kwestie van tijd.  

Conclusie

Zolang we niet boven de Bull Market Support Band uitbreken, ontbreekt het de bulls aan een duidelijke reden om optimistisch te zijn. Bovendien wordt de opwaartse trend niet bevestigd door significant handelsvolume, en lijkt de koers hetzelfde patroon te herhalen als in 2019. Staat ons een crash in oktober te wachten?

The post Bitcoin analyse: crashtober is begonnen, geen reden om bullish te zijn appeared first on BLOX | Nieuws.