Bitcoin beweegt al 89 dagen tussen de 25.000 en 30.000 dollar en lijkt nog geen duidelijke richting te hebben gekozen. De gegevens die ik in de analyse van gisteren heb besproken, wijzen op een mogelijke stijging voor de grootste cryptomunt. Toch is dit niet alles. Ook de traditionele aandelenmarkten presteren zeer goed. Neem bijvoorbeeld de S&P 500, die sinds de doorbraak boven een belangrijke indicator een aanzienlijke stijging heeft doorgemaakt. Deze trend zien we tot nu toe nog niet terug op de Bitcoin grafiek. Gaat dit nog komen?

De stijging van de S&P 500

We pakken de maandgrafiek erbij van de aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven: de S&P 500. Elke candle staat op deze grafiek voor een maand.

Zoals je duidelijk ziet op de grafiek staat de maand er heel positief bij. Op dit moment staat de candle ongeveer 5% in het groen, wat aangeeft dat de 500 bedrijven gemiddeld een stijging van 5% hebben doorgemaakt. Dat is fors!

Deze stijging kan deels verklaard worden door de doorbraak van de 20 Month SMA (Simple Moving Average). Deze indicator berekent het gemiddelde van de 20 maandkoersen van de index en dat zorgt ervoor dat de zwarte lijn ontstaat, zichtbaar is op de grafiek hierboven.

Deze lijn is zeer belangrijk gebleken in de geschiedenis van de S&P 500. Raakt de koers hieronder, dan is het oppassen geblazen en moet de koers hier weer snel boven komen om zo een crash zoals we in 2001 en 2009 zagen, te voorkomen. Gelukkig is de maand mei boven deze indicator gesloten, wat betekent dat de koers veilig is en de stijging onvermijdelijk is.

Heeft dit impact op Bitcoin?

Zoals ik vaak in analyses heb benoemd, en je misschien de afgelopen jaren ook wel hebt kunnen merken, heeft Bitcoin vaak de neiging om de trend te volgen van de aandelenindex. Vaak vinden beiden markten op hetzelfde moment een bodem of top en dat zorgt ervoor dat er een zekere correlatie merkbaar is.

Toch is het wel duidelijk dat de stijging van de aandelenkoersen geen enkel effect heeft gehad op Bitcoin, zoals je hieronder op de grafiek kunt zien. Terwijl de aandelenindex deze maand met 5% in de plus staat, staat Bitcoin 5,5% in de min. Hoe kan dit?

Dat is uiteraard lastig met zekerheid te verklaren. Het kan te maken hebben met het feit dat door de toenemende onzekerheid in de cryptoswereld, denk bijvoorbeeld aan de lopende zaken tegen Binance en Coinbase, er minder mensen bereid zijn om op dit moment Bitcoin te kopen. Het kan voor hen nog te riskant zijn.

Het is redelijk om te verwachten dat Bitcoin de stijging die de index gemaakt heeft in zal halen. Mocht de opwaartse trend van de S&P 500 stand houden, verwacht dan ook dat Bitcoin in de nabije toekomst hoogtes zal opzoeken. De dichtstbijzijnde weerstand hierbij is de 30.000 dollar.

The post Bitcoin analyse: correlatie met S&P 500 op het spel appeared first on BLOX | Nieuws.