In de afgelopen dagen maakte bitcoin een mooie beweging naar boven, wat voor veel enthousiasme bij investeerders zorgde. De koers tikte zelfs bijna de 23.000 dollar aan, maar helaas blijkt dit alles van korte duur. De afgelopen uren zagen we namelijk een paar behoorlijke rode candles. 

In deze analyse wil ik het hebben over de reden waarom de koers juist rond dit level weerstand heeft ondervonden. En dat aan de hand van twee gegevens. 

Bearflag

Voor het eerste gegeven hebben we de 4-uurs grafiek nodig. Wanneer we deze erbij pakken, is het niet zo moeilijk om een patroon te herkennen. De koers is namelijk al een maand bezig om een bearflag te vormen. Een bearflag kenmerkt zich door steeds hogere hoogtepunten en steeds hogere laagtepunten. Hierbij worden twee lijnen zichtbaar: De bovenste lijn (rode lijn) die als aanzienlijke weerstand figureert, en de groene lijn die krachtige ondersteuning laat zien. 

BTC/USD 4H

Gisteren liet de koers groene candles zien tot aan de rode lijn. De weerstand van deze lijn was echter veel te groot om hier doorheen te breken. Vandaar dat bitcoin nu naar beneden beweegt, om hoogstwaarschijnlijk de ondersteuning opnieuw te testen. 

Zoals ik al aangaf is er ook tweede gegeven dat gisteren een cruciale rol speelde bij de vorming van een lokale top. Ik heb het dan over de 200WMA: 200 Week Moving Average. Dit is een indicator die alle bitcoin weekkoersen van de afgelopen 200 weken bij elkaar optelt, en dan het gemiddelde neemt. Momenteel staat de 200WMA rond de 22.700 dollar (22.300 euro). Dit betekent dus dat de gemiddelde koers van de afgelopen 200 weken 22.700 dollar is.

200WMA

In de geschiedenis van bitcoin was deze lijn van cruciaal belang. De koers vormde namelijk in 2015, 2018 en 2020 een bodem op deze lijn. Nooit eerder zagen we wekelijkse candles onder deze lijn sluiten. Dit is de afgelopen weken echter wel gebeurd: bitcoin heeft niet één, maar wel vijf wekelijkse candles onder deze lijn gesloten. Dit is historisch. 

BTC/USD 1W

Wanneer we iets meer inzoomen op de grafiek (zie afbeelding hieronder), dan zien we heel duidelijk dat de 200WMA in plaats van een goede ondersteuning, momenteel een sterke weerstand is geworden. Bitcoin heeft al in twee wekelijkse candles een poging gedaan om boven deze lijn te komen, maar telkens zonder veel succes.

Ook gisteren was dit het geval. De wekelijkse candle van deze week leek heel even boven de blauwe lijn uit te komen, maar helaas was dit maar voor even en zakte de bitcoin koers honderden dollars in razend tempo. 

BTC/USD 1W

Voor nu is het heel belangrijk dat we de koers in de gaten blijven houden. Mocht de koers binnenkort toch naar boven schieten en boven de 200WMA komen, dan is het van groot belang dat bitcoin meerdere wekelijkse candles sluit boven deze indicator. Is dit het geval, dan ziet bitcoin er een stuk positiever uit. 

Tot dat moment is het echter logischer om naar beneden te kijken. De koers zit nog altijd in de bearflag, en dat is, zoals de naam al doet klinken, nogal bearish. We zagen dit patroon de afgelopen maanden twee keer voorbij komen, en in beide gevallen brak de koers uit naar beneden.

Gebeurt dit opnieuw, dan is het level 12.400 dollar (12.200 euro) een heel belangrijk level van ondersteuning. Dit klinkt uiteraard nog heel ver weg, en het is dan ook heel goed mogelijk dat bitcoin eerst zijwaarts blijft bewegen voordat de munt een beslissing maakt. 

The post Bitcoin analyse: belangrijke indicator laat grote weerstand zien appeared first on BTC Direct | Nieuws.