Op de grafiek van bitcoin is de afgelopen weken niet veel beweging te zien. Stijgingen worden de kop in gedrukt en rode candles worden een halt toeroepen. De prijsactie is zijwaarts, maar toch zien we een patroon op de grafiek waar bitcoin uitgebroken is naar beneden. Het gaat hier om een bearflag, en zoals de naam al doet vermoeden is dit een behoorlijk bearish patroon. 

In deze analyse werpen we een blik op dit patroon en zullen we het koersdoel hierbij bespreken. Daarnaast vergelijken we verschillende bearcycles met elkaar. Hierdoor kunnen we erachter komen wat een eventuele toekomstige prijsactie kan zijn en hoelang de bearmarkt kan blijven voortduren. 

Bearflag

Allereerst het patroon op de grafiek. Bitcoin is twee dagen geleden uit een patroon gebroken. De koers bewoog tussen de twee blauwe lijnen, waarbij de bovenste lijn aanzienlijke weerstand gaf en de onderste lijn ondersteuning. 

De ondersteuning bleek te zwak, en bitcoin zakte erdoor heen. Gisteren liet de koers een retest zien van de blauwe lijn. Even zagen we een kleine groene candle die door de onderste blauwe lijn probeerde te bewegen, maar dit mislukte en het lijkt erop dat de koers nu verder naar beneden zal gaan bewegen. 

Zoals je misschien wel weet, is de groene box de eerstvolgende belangrijke ondersteuning. Het is cruciaal dat de koers hierboven blijft, om verdere rode candles te voorkomen. 

2018

Toch wil ik je er wel op attenderen dat een ondersteuning die vaak opnieuw getest is en waarbij de bewegingen die na deze test steeds kleiner worden, hoogstwaarschijnlijk niet lang stand zal houden. Kijk maar bijvoorbeeld naar de bearmarkt van 2018. 

Velen dachten dat de bodem bereikt was, omdat de ondersteuning (groene box) telkens sterk genoeg bleek. Maar zoals je ziet werden de bewegingen uit deze box steeds kleiner en kleiner, totdat de ondersteuning het begaf en dat resulteerde dan ook in een 50% daling. 

Tuurlijk hoeft bitcoin nu niet 50% te dalen, maar het doel van deze vergelijkingen is dat je weet dat een ondersteuning sterk is wanneer we een sterke beweging na een test zien. Worden de bewegingen steeds kleiner, dan is dit een teken van zwakte en zal de ondersteuning het hoogstwaarschijnlijk begeven. De kans is dus zeker aanwezig dat dit nu bij bitcoin gaat gebeuren. Willen we dit voorkomen, dan zou bitcoin toch echt een aanzienlijke beweging uit de box moeten laten zien en deze stijging vasthouden. 

Vergelijking

Nu hebben we al een link gelegd met de bearmarkt van 2018, maar toch is het goed om even alle bearcycles in beeld te hebben om zo de huidige cycle in perspectief te zien. 

Bron: Twitter | Benjamin Cowen

Bitcoin kent 4 bearcycles. De blauwe cycle is de bearmarkt van 2011/2012. We zien dat de koers in korte tijd vanaf de top gigantisch hard daalde. De rode cycle is 2014 en deze duurde tot nu toe het langst van alle cycles: meer dan 400 dagen.

De oranje lijn is van 2018, en de groene lijn die overblijft is de cycle waar we ons nu in begeven. Zoals je ziet is de huidige prijsactie de afgelopen maanden bijna identiek met de cycle van 2018. Veel zijwaartse beweging wat uiteindelijk resulteerde in een daling. Momenteel zitten we 336 dagen in een bearmarkt en bij de cycle van 4 jaar geleden, was dit hét moment dat de koers de laatste dreun naar beneden zag. 

Het is even afwachten waar de uitbraak uit de bearflag ons gaat brengen. Hoogstwaarschijnlijk komt de koers opnieuw in de groene box en hierbij geldt het volgende: komt er geen sterke beweging naar boven, verwacht dan een sterke beweging naar beneden. 

The post Bitcoin analyse: bearflag op de grafiek kan neerwaartse beweging inluiden appeared first on BLOX | Nieuws.