Na enkele dagen van zijwaartse bewegingen heeft Bitcoin eindelijk een duidelijke richting gekozen. Dat is niet per se te zien aan de volatiliteit, omdat deze nog steeds gering is, maar dit heeft alles te maken met de indicator die Bitcoin verloren heeft. Slecht nieuws voor de bulls, goed nieuws voor degene die mijn analyses volgen. Sinds eind september waarschuw ik dat deze maand wel eens een crashtober zou kunnen worden. Als de huidige neerwaartse trend niet snel omslaat in een opwaartse beweging, zou de crash nu wel eens angstig dichtbij kunnen komen.

De koerspositie van de grootste cryptomunt

Op de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat Bitcoin over het oppervlakkig gezien nog steeds in een opwaartse trend beweegt, waarbij de koers steeds hogere hoogtepunten en dieptepunten maakt. Deze trend oogde positief toen de koers nog in de Bull Market Support Band bewoog, vanwege de grote steun die deze indicator biedt. Helaas is deze steun nu verloren, en wordt de opwaartse beweging in haar bestaan bedreigd.

Het feit dat we in een neerwaartse trend terecht zouden komen, was absoluut niet verrassend. Al weken benoem ik de grote kans van een volgende serie rode candles. Dit is niet alleen gebaseerd op de duidelijke koersherhaling van 2019, maar ook op het feit dat het koopvolume de stijging totaal niet ondersteunt: er zijn steeds minder investeerders bereidt om op hogere koersen te kopen. Dit is een duidelijk signaal dat een trendommekeer aanstaande is.

Niet alleen de eerder genoemde factoren zijn belangrijk, ook de trend van de dollarsterkte speelt een cruciale rol bij het bepalen van de koersrichting van Bitcoin. Door de omgekeerde correlatie beweegt Bitcoin vaak in tegengestelde richting ten opzichte van de dollar. Het feit dat de dollar momenteel sterker wordt, is dan ook bijzonder zorgwekkend nieuws voor Bitcoin.

De dollar verovert belangrijk level

De dollar blijft sterk en breidt zijn terrein steeds verder uit. De afgelopen dagen hebben voor een belangrijke doorbraak gezorgd: de koers stijgt boven de 105.635, een vroegere grote weerstand, en behoudt deze nu als stevige ondersteuning. Het kan niet positiever zijn voor de dollar en tegelijkertijd niet negatiever voor Bitcoin. Alle signalen staan op rood voor de cryptomunt.

Conclusie

Naast alle bearish signalen, leven we ook in buitengewoon roerige tijden. De ene spanning na de andere dreigt te escaleren in een oorlog, wat niet alleen angst veroorzaakt maar ook veel onzekerheid met zich meebrengt. In dergelijke onzekere tijden presteren risicovolle activa zoals Bitcoin over het algemeen niet goed. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden. In de komende periode zal ik mij dieper gaan verdiepen in de geschiedenis, bijvoorbeeld voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, om inzicht te krijgen in hoe bijvoorbeeld aandelenmarkten en goud presteerden. Hier kunnen we weer lessen halen voor de cryptomarkt.

The post Bitcoin analyse: alle signalen op rood, begin van de crash? appeared first on BLOX | Nieuws.