Amsterdam is voor heel eventjes de Bitcoin hoofdstad van de wereld. Bitcoiners vanuit de hele wereld komen 12 en 13 oktober naar Nederland om hier te spreken over de meest bekende cryptocurrency ter wereld.

In deze presentatie worden de mogelijkheden van BIP 300 uitgelegd door pannelleden van Bitcoin Amsterdam. Voor deze presentatie zijn dat Peter Todd (OpenTimestamps), Paul Sztorc (LayerTwo Labs) en David Bailey (BTC Inc.).

De discussie over BIP 300

Er is afgelopen maanden een discussie gaande over een oud Bitcoin Improvement Proposal (BIP) om ‘sidechains’ toe te voegen aan het Bitcoin netwerk. Dat zijn aparte blockchains bovenop het Bitcoin-netwerk. Het gaat in dit geval over Sztorc’s BIP-300, die het mogelijk maakt voor Bitcoin om BTC te creëren, te verwijderen, te versturen naar en te ontvangen van andere sidechains.

Dit klinkt misschien erg ingewikkeld, maar Sztorc legt het duidelijk uit op de conferentie. “Stel je voor dat je Bitcoin hebt, dan kan je die naar bijvoorbeeld Zcash sturen en vervolgens alles met Bitcoin te doen wat ook met Zcash kan”, aldus Sztotc. Hierdoor zou je je BTC niet over te hoeven zetten naar andere munten, een uitstekende oplossing voor Bitcoin maximalisten – zo zou je denken.

Gemixte reacties

Het brengt namelijk zowel positieve als negatieve reacties naar boven in de cryptocommunity. Dat komt omdat dit voorstel zou kunnen leiden tot meer oplichterij op het Bitcoin netwerk en anderen zeggen dat het nieuwe gebruikers van de cryptocurrency zal opleveren.

Ook de sprekers uiten hun zorgen over dit systeem, aangezien het gigantisch veel kan veranderen in de cryptomarkt.

Niet veel anders dan Taproot

BIP-300 zou een soft fork van Bitcoin vereisen die geactiveerd zou worden door miners, waar alle winst vervolgens heen gaat. Hierdoor kunnen zij het meeste bepalen.

Dit voorstel is niet veel anders dan de Taproot soft fork, waardoor Ordinals (soort NFT’s op Bitcoin) en BRC-20 tokens mogelijk werden, en Todd legt uit dat dit een goed ding is. “Toen Taproot geïntroduceerd werd, was er veel weerstand. Maar toen het uiteindelijk in de praktijk gebruikt werd, dacht iedereen: ‘dit is hoe Bitcoin hoort te werken’.”

Voor de lezers die graag wat toelichting willen. In de video hieronder wordt nog eens uitgelegd hoe dit voorstel werkt door LayerTwo Labs, het bedrijf van Sztorc.

The post Bitcoin Amsterdam over ‘BIP 300’, wat is het en wat kunnen we ermee? appeared first on BLOX | Nieuws.