Amsterdam is voor heel eventjes de Bitcoin hoofdstad van de wereld. Bitcoiners vanuit de hele wereld komen 12 en 13 oktober naar Nederland om hier te spreken over de meest bekende cryptocurrency ter wereld. In deze presentatie praat Balaji Srinivasen over decentralisatie. Hij heeft het boek ‘The Network State’ geschreven, dat gratis online te lezen is.

“Technologie heeft ons in staat gesteld om nieuwe bedrijven, nieuwe gemeenschappen en nieuwe munteenheden te starten. Maar kunnen we het ook gebruiken om nieuwe steden te stichten, of zelfs nieuwe landen?”, dit is de vraag die Srinivasen beantwoordt in dit boek. Wat heeft hij hier over te zeggen?

Wat is een netwerkstaat?

Srinivasen omschrijft het zelf als “een sterk op elkaar afgestemde online gemeenschap, met een capaciteit voor collectieve crowdfunding voor grondgebied over de hele wereld.” Het is voor velen een radicaal idee, vooral omdat er uiteindelijk gedoeld wordt op diplomatieke erkenning van bestaande staten.

Deze staat onderzoekt ideeën over digitale gemeenschappen en de toekomst van hoe we als soort coördineren. Het is als het ware een startup-maatschappij die uiteindelijk vervormd wordt tot een netwerkstaat. Zijn boek is gratis online te lezen.

Zijn presentatie

Srinivasen praat in zijn presentatie, hoe vaag het ook klinkt, over dat alles terug komt bij het begin. Hij gebruikt voorbeelden uit het verleden dat alles terugkomt bij zijn oorsprong. In in dit geval praat hij over de opkomst en val van centralisatie.

Een voorbeeld hiervan zijn centrale banken, die zijn ooit ontstaan, maar lijken niet houdbaar met de grote verliezen waar deze nu mee kampen. Decentrale systemen gaan een steeds grotere rol spelen; vooral als centrale systemen het gaan begeven.

Bitcoin kan de oplossing bieden bij een falend centraal geldsysteem. Dit wordt bijvoorbeeld door centrale overheden misbruikt in tijden van oorlog en dat zou in het geval van een Bitcoin niet zo makkelijk gaan. De decentralisatie wint het volgens hem van centralisatie.

The post Bitcoin Amsterdam: de man achter ‘The Network State’ appeared first on BLOX | Nieuws.