Vandaag begint Bitcoin Amsterdam, het grootste evenement van dit jaar over dit onderwerp. Voor iedereen die voor het eerst naar een internationale bitcoin bijeenkomst gaat, de koers heeft de neiging om tijdens zo’n conferentie in te zakken.

Is er een correlatie, een causaal verband of is het domweg pech/geluk? Hoe dan ook, de gemiddelden van de korte, middel en lange termijn komen op dit moment samen. Bitcoin lijkt gedwongen te worden om tijdens Bitcoin Amsterdam een richting te moeten kiezen.

In enigszins gerelateerd nieuws, er is weer een financieel bitcoin product afgewezen door de SEC.

Bitcoin voelt weerstand

Op het moment van schrijven is de bitcoin koers 19.666 euro. Zowel het bewogen gemiddelde van de afgelopen 20 dagen (blauw), de laatste 100 dagen (groen) en de lange termijn van 200 weken (rood) hangen net boven de huidige waarde van bitcoin.

Bron: Tradingview

Kan de bitcoin koers door al het positivisme en maximalisme in de zalen van Bitcoin Amsterdam stijgen? Dan moet er gezamenlijk door die drie weerstanden heen gebeukt worden.

Als de koers daalt tijdens Bitcoin Amsterdam, wellicht kunnen we dit dan aan traditie toeschrijven. Bitcoin daalt traditiegetrouw tijdens een grote internationale bijeenkomst. Een andere terugkerende traditie (vergeef me voor dit slechte bruggetje), is de SEC die een ETF afwijst.

SEC wijst WisdomTree af

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een aanvraag afgekeurd. Deze aanvraag werd ingediend door WisdomTree, die een exchange-traded fund (ETF) op basis van bitcoin wil aanbieden.

Een ETF wordt opgedeeld in een bepaald aantal aandelen, en deze aandelen hebben krijgen de waarde van het onderliggende goed. Stel dat bitcoin het onderliggende goed is en het fonds heeft 1 bitcoin in beheer, en 10 aandelen uitgebracht. Dan is de waarde van een aandeel 1/10e van de bitcoin koers.

WisdomTree wil dit soort aandelen aanbieden op aandelenbeurs BZX in de Amerikaanse stad Chicago. Hiervoor hebben ze de SEC al op 25 januari om goedkeuring gevraagd, maar de aanvraag kan dus niet doorgaan.

Regelwijziging beschermt algemeen belang niet

Omdat de SEC elke ETF aanvraag op basis van echte bitcoins heeft afgewezen, noemen ze de aanvraag van WisdomTree een regelwijziging. Zeg maar een uitzondering op alle voorgaande afwijzingen.

De SEC schrijft dat elke regelwijziging voor de goedkeuring van de ETF niet zou zijn ‘ontworpen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen’, noch ‘beleggers en het algemeen belang te beschermen.’

In dit geval zou de aandelenbeurs van Chicago, waar deze aanvraag voor bedoeld was, niet genoeg garanties af kunnen geven aan de SEC.

‘BZX heeft niet voldaan aan haar taak om een ​​adequate basis in het dossier aan te tonen voor de Commissie om vast te stellen dat het voorstel in overeenstemming is met Exchange Act Section 6 (b) (5), 225 en dienovereenkomstig moet de Commissie het voorstel afkeuren,’ aldus de afwijzing.

Geen echte bitcoins welkom

Dit is niet de eerste keer dat de SEC een aanvraag van WisdomTree negatief beantwoordt. Een eerdere aanvraag in december 2021 werd om dezelfde reden afgewezen.

Destijds was er hoop dat de SEC goedgezind was. De financiële waakhond heeft namelijk sinds oktober 2021 meerdere bitcoin ETF’s goedgekeurd, al waren deze op basis van futures en niet op basis van echte bitcoins.

Te weinig garanties en te weinig toezicht

De SEC blijft ETF’s op basis van echte bitcoin weigeren op de Amerikaanse markten. En ze hebben elke keer dezelfde redenatie: het ontbreken van een voldoende, gereguleerde, Amerikaanse spotmarkt voor bitcoin.

Dit is hoe de SEC dat omschrijft in de afwijzing:

‘Een beurs die op bitcoin gebaseerde ETF’s vermeldt, kan aan zijn verplichtingen voldoen … door aan te tonen dat de beurs een uitgebreide overeenkomst voor het delen van toezicht heeft met een gereguleerde markt van aanzienlijke omvang met betrekking tot de onderliggende bitcoin-activa.’

The post Bitcoin afgewezen door SEC, maar kan op termijn en in Amsterdam floreren appeared first on BLOX | Nieuws.