Changpeng Zhao heeft op Twitter laten weten dat zijn Binance een grote positie aan FTT verkoopt. FTT is de crypto van de Amerikaanse, rivaliserende cryptobeurs FTX.

Een week geleden is namelijk een document gelekt met financiële cijfers van Alameda Research, een fonds van de directeur van FTX. En dit document liet niet al te beste cijfers zien…

Overlap Alameda en FTX

Afgelopen woensdag schreef CoinDesk een artikel over de overlap tussen cryptobeurs FTX en fonds Alameda Research, beide van Sam Bankman-Fried. Volgens een geheim financieel document ‘beoordeeld door CoinDesk,’ wordt de balans van Alameda ondersteund door FTT.

Kanttekening: CoinDesk zegt dat het mogelijk is dat dit geheime document maar een deel van de balans van Alameda weergeeft.

Wat is FTT?

Binance heeft BNB, SushiSwap heeft Sushi en FTX heeft FTT. FTT is een zogenaamd beurs-token waarmee klanten kortingen krijgen en beloningen als ze nieuwe klanten aandragen.

De koers van FTT wordt grotendeels bepaald door de transactiekosten die klanten betalen op FTX. FTX zegt namelijk dat het een derde van zijn inkomsten gebruikt om FTT-tokens terug te kopen, hiermee wordt de prijs kunstmatig hoog gehouden.

Alameda is groot en leunt op FTT

De cijfers in het artikel van Coindesk concretiseren de vermoedens van velen: Alameda is groot. Op 30 juni bedroegen de activa van het bedrijf 14,6 miljard dollar, hiervan bestaat 3,66 miljard dollar aan ‘ontgrendelde FTT’.

En nu wordt het spannend, want de op twee na grootste post aan de activazijde van het boekhoudkundig grootboek? FTT-onderpand van 2,16 miljard dollar.

Daarnaast heeft Alameda 8 miljard dollar aan openstaande verplichtingen. Hiervan bestaan 7,4 miljard uit leningen en nog eens 292 miljoen dollar aan ‘vergrendelde FTT’.

Dus wat staat hier nou echt? Het lijkt of Alameda gefinancierd wordt met zelf-uitgebrachte tokens van FTX, het andere bedrijf Bankman-Fried.

Cijfers missen 10 miljard dollar

Al deze cijfers zijn gebaseerd op een zogenaamd gelekt document die in de handen van CoinDesk zijn beland. Op zaterdag reageerde Caroline Ellison, CEO van Alameda Research.

Ze zegt dat het document meer dan 10 miljard mist aan activa had. Ellison voegde eraan toe dat Alameda geheime afdekkingen had en al een groot deel van hun uitstaande leningen had terugbetaald.

Binance verkoopt FTT

CZ, de CEO van Binance, tweette gisteren dat hij de resterende FTT-tokens van zijn Binance zal verkopen.

Binance is een van de eerste investeerders van FTX. Sinds 2019 hebben zij deze vroege aandelenpositie vast. FTX kocht vorig jaar het belang van Binance in het bedrijf via een mix van 2,1 miljard dollar aan FTT en BUSD, de dollar stablecoin van Binance.

Zhao zegt dus dat Binance al hun FTT zal verkopen, maar specificeerde niet om hoeveel dit ging.

De huidige koers van FTT is 22,27 dollar. Ellisson reageerde op de tweet van CZ door te stellen dat de financiële toestand van Alameda sterker is dan wat rondgaat in de wandelgangen. Ze bood ook aan om de FTT-tokens van Binance te kopen voor 22 dollar per stuk.

CZ en Bankman-Fried zijn geen vrienden

Gisteren schreven we dat Bankman-Fried en zijn FTX zijn voor meer regulering in de crypto-industrie. Hij onderbouwt dit door te stellen dat dit nodig is om de industrie te laten groeien. Door critici wordt dit niet alleen als een aanval op crypto gezien, maar ook als een aanval op concurrenten.

Met de verkoop van FTT lijkt CZ het op te nemen voor deze concurrenten.

CZ wil de liefde niet meer bedrijven na de scheiding met Bankman-Fried.

The post Binance dumpt alle crypto van concurrent FTX, wat is er aan de hand? appeared first on BLOX | Nieuws.