Afgelopen donderdag gaf het Europees parlement goedkeuring voor de nieuwe MiCa-wetgeving. Na een stemronde bleek deze wet het met een ruime meerderheid van 517 stemmen vóór en 38 tegen gehaald te hebben. Hiermee is de eerste reeks regels van de Europese Unie om crypto te reguleren dus goedgekeurd.

Wat is MiCa?

MiCA is een reeks voorschriften en richtlijnen die bedoeld zijn om duidelijkheid te creëren in de manier waarop lidstaten omgaan met cryptocurrency. De EU wil consumenten namelijk beter beschermen en witwassen via crypto voorkomen. Hoewel sommige mensen MiCA misschien zien als een nieuwe poging van de EU om meer controle te krijgen over lidstaten, hebben landen echter nog wel enige vrijheid om te beslissen hoe deze regels worden geïmplementeerd. Waar de regels voor inwoners van landen zonder crypto-regelgeving veel strenger worden, verandert er in Nederland voorlopig nog niets.

Mairead McGuinness, Europees Commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie, reageert erg positief op het nieuws. “Ik ben verheugd over de stemming van het Europees Parlement vandaag waarbij uitgebreide EU-regels voor cryptocurrency zijn goedgekeurd, een wereldprimeur. Deze regels treden in werking vanaf volgend jaar. Ze zullen consumenten beschermen en financiële stabiliteit en marktintegriteit waarborgen.”

Reacties uit cryptosector

Changpeng Zhao, CEO van Binance, benadrukt dat als gevolg van de nieuwe wetgeving gebruikers beter beschermd worden. Ook stimuleert deze innovatie. “De details zullen ertoe doen, maar over het algemeen wordt gedacht dat dit een praktische oplossing is voor de uitdagingen waar we gezamenlijk voor staan. Er zijn nu duidelijke spelregels voor crypto-uitwisselingen om in de EU te opereren. We zijn klaar om de komende 12-18 maanden aanpassingen in ons bedrijf door te voeren om volledig aan de regels te voldoen.”

Tyler Winklevoss laat het in zijn reactie niet na om een sneer uit te delen de Amerikaanse regelgevers. Hierbij doelt de co-founder van Gemini hoogstwaarschijnlijk op de meerdere rechtszaken tussen de SEC en de crypto-industrie. “Terwijl Amerikaanse regelgevers druk bezig zijn met onderlinge strijd en weigeren om de meest elementaire duidelijkheid te bieden voor de crypto-industrie, heeft de Europese Unie zojuist de MiCA-wetgeving goedgekeurd. Deze biedt een uitgebreid regelgevend kader voor crypto in Europa. Het is triest om te zien dat de VS achterblijft met zo’n belangrijke technologie en haar belofte.”

The post Beleidsbepalers en industrieleiders enthousiast over goedkeuring MiCa appeared first on BLOX | Nieuws.