Het is weer die tijd van het jaar waarin de belastingdienst je cryptoportfolio onder de loep neemt. Terwijl het nieuwe jaar goed van start is gegaan met de goedkeuring van de Bitcoin spot ETF, en een huidige Bitcoin prijs van $52.800, is het belangrijk om te weten hoe je je belastingaangifte moet doen en welke wijzigingen er zijn voor het belastingjaar 2024. 

In dit artikel geven we je een overzicht van wat je moet weten en hoe je jezelf kunt beschermen.

De peildatum: Bewaar je bewijs!

De belastingdienst wil weten wat de waarde van je crypto’s was op 1 januari 2023. Zorg ervoor dat je een screenshot hebt van je portfolio op deze peildatum. Dit screenshot dient als bewijs van de waarde van je crypto’s en kan van pas komen als de belastingdienst ooit vragen heeft.

Aangifte doen als crypto-investeerder

Crypto’s vallen onder de vermogensbelasting en moeten worden opgegeven in Box 3 van je belastingaangifte. Je moet de waarde van je crypto’s aangeven op de peildatum, die vastgesteld is op 1 januari. Als je totale vermogen onder de belastingvrije grens van €57.000 blijft, hoef je geen vermogensbelasting te betalen.

Je kunt zelfs al je jaaroverzichten uit de BLOX app halen!

  1. Open de BLOX app
  2. Ga naar ‘Mijn gegevens’
  3. Open ‘Jaaroverzichten’

Wijzigingen in belasting box 3

Dit jaar zijn er speciale ontwikkelingen in Box 3 belasting. De belastingrente is gestegen tot 7,5 procent voor te late belastingaangiften. Ook zijn er veranderingen in belastingtarieven voor schijf 1, met een stijging naar 36,97 procent, en voor AOW-gerechtigen. Daarnaast zijn vergoedingen voor vrijwilligers en het belastingvrije schenkingsbedrag verhoogd.

Geen aangifte doen? Niet slim!

Het verbergen van je crypto munten voor de belastingdienst wordt sterk afgeraden. Alle crypto asset service providers in Nederland voeren een Know Your Customer-proces uit, wat betekent dat je identiteit gekoppeld kan worden aan een wallet. Fraude kan ernstige consequenties hebben, dus het is belangrijk om eerlijk te zijn in je belastingaangifte.

Met deze informatie kun je jezelf voorbereiden op een soepele belastingaangifte als crypto-investeerder in 2024. Vergeet niet om op tijd je aangifte te doen en alle nodige documentatie bij de hand te hebben!

The post Belastingaangifte 2024: Dit moet je weten als crypto-investeerder appeared first on BLOX | Nieuws.