Het is weer 1 maart, de dag waarop veel mensen hun belastingaangifte doen. Iedereen met een vermogen in box 3, moet de aangifte over 2021 op de oude manier invullen – ook crypto.

De Hoge Raad meldde eind vorig jaar dat de manier van belasting in box 3 in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Volgens de raad mag alleen het rendement op het vermogen belast worden. Het wordt dus aangepast, maar nu nog niet.

Uiterlijk 1 mei meer duidelijkheid

‘Wij zijn hierin afhankelijk van politieke besluitvorming’, aldus de belastingdienst. Het gaat om veel mensen en veel geld. Het moet dus goed en zorgvuldig worden uitgevoerd. Het kabinet wil hier zorgvuldig naar kijken en komt uiterlijk 1 mei 2022 met een besluit.’

Over uiterlijk twee maanden is er dus meer duidelijkheid voor iedereen die belasting in box 3 moet doen. Dit betekent dat je dit jaar wel gewoon aangifte moet doen, maar op de oude manier. De belastingdienst zal dit herstellen in de definitieve aanslag.

Crypto en belasting

Voor degenen die het nog niet wisten; crypto valt in box 3. ‘Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3’ aldus de belastingdienst op hun website. ‘Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.’

Voor het eind van 2021 berichtten wij al dat het handig is als je een screenshot maakt van je wallet op nieuwjaarsdag. Hierdoor kan je altijd bewijzen hoeveel crypto jij op dat moment in bezit. Dit is belangrijk aangezien fraude omtrent de aangifte kan leiden tot consequenties.

Met crypto ben je niet anoniem

Cryptomarkten uit binnen- en buitenland – met een registratie bij de Nederlandse bank – voeren een Know Your Customer-proces (KYC) uit. Dit omvat verificatie van de identiteitskaart, verificatie van het gezicht en verificatie van documenten. Veel crypto-investeerders kunnen zich nog vast nog wel de gênante selfie met identiteitskaart herinneren. Het is dus niet aan te raden om je crypto-fondsen verborgen te houden van de belastingdienst. Er is via deze KYC een persoon gekoppeld wordt aan je wallet.

The post Belasting in box 3 – waaronder crypto – moet ingevuld worden op de oude manier appeared first on BTC Direct | Nieuws.