Monero is een oudgediende in de cryptowereld. Sinds 2014 zet het project alles op alles om privacy te garanderen bij cryptotransacties, en dat doen ze via hun eigen coin XMR. Ondanks dat de munt al 8 jaar bestaat, blijft Monero onverminderd populair. De koers is zelfs weer met 5% gestegen, want vandaag staat er een grote update op de planning.

Tijd voor een deepdive!

Monero koers stijgt 5%

De hoogste waarde van XMR ooit gemeten is 455 euro, deze werd behaald aan het einde van de bullrun van 2017/2018. De actuele Monero koers komt daar met 162 euro nog niet bij in de buurt. Maar met een groei van 5% de afgelopen 24 uur, is het een van de best presterende cryptocurrency’s.

Vandaag netwerk upgrade Monero

Het Monero-netwerk krijgt vandaag een hard fork op blok 2.688.888. Een van de toevoegingen is het langverwachte View Tags. Dit zal de synchronisatietijd van wallets met 30-40 procent verlagen.

Zoals Monero uitlegt: “Deze tag onthult geen informatie over de transactie aan externe kijkers, voegt slechts 1-byte (een verwaarloosbare hoeveelheid) toe aan transactiegroottes, en stelt ons toch in staat de synchronisatietijden met 40%+ te verminderen door het verminderen van de complexe verificaties nodig!”

Monero verbergt afzender, ontvanger en bedrag

XMR, de munt van Monero, is een zogenaamde privacy coin. Zo’n term suggereert dat alleen het muntje zelf privacy waarborgt, maar het is meer dan dat. Net als bij Bitcoin omvat Monero een heel betaalnetwerk (blockchain) en is de crypto daar slechts een onderdeel van.

Bij een privétransactie zijn de afzender, ontvanger en soms het overgedragen bedrag verborgen op de openbare blockchain.

Monero staat bekend als het eerste betalingsplatform waar transacties niet getraceerd kunnen worden. Ze maken gebruik van een Proof-of-Work-blockchain die het XMR-token host, waarbij de afzender, ontvanger en het bedrag volledig verborgen zijn voor nieuwsgierige derde partijen.

Drie keer privacy op Monero

Er zijn drie componenten om privacy op Monero te bereiken:

  1. Ring Signatures: bescherm de identiteit van de afzender
  2. Stealth-adressen: beschermt de identiteit van de ontvanger
  3. RingCT: beschermt de transactie-identiteit

Ring Signatures, stealth-adressen en RingCT

Aan het begin van een transactie maakt de afzender namens de ontvanger een willekeurig eenmalig adres of stealth-adres. Het stealth-adres kan niet worden gekoppeld aan het openbare adres van de ontvanger of een ander transactieadres. Alleen de afzender en ontvanger kunnen herleiden waar de betaling naartoe is gestuurd.

Ring Signatures zijn een soort digitale handtekeningen waarbij een groep mogelijke ondertekenaars wordt samengevoegd om de transactie goed te keuren. Bij het initiëren van de transactie wordt de handtekening van de eigenlijke afzender gecombineerd met een pool van niet-ondertekenaars om een ​​aparte ring te vormen.

De niet-ondertekenaars zijn afkomstig uit eerdere transactie-outputs op de blockchain. Een derde partij kan hierdoor niet vertellen wie de oorspronkelijke afzender van de transactie was.

Ten slotte verbergt de RingCT (Ring Confidential Transactions) het werkelijke bedrag van de transactie voor alle derde partijen, terwijl ze toch kunnen verifiëren dat er geen XMR uit het niets is gemaakt.

Monero en illegale middelen

Monero werd begin 2014 gelanceerd en kreeg snel de reputatie van het toonaangevende protocol voor privé-transacties. Dit maakte Monero meteen populair bij een bepaalde doelgroep die illegale middelen en diensten aanbieden. XMR is volgens deze doelgroep bij uitstek geschikt om iets te kopen, maar waarbij het bedrag niet naar de koper of verkoper valt te herleiden.

Monero is digitaal contant geld

Maar de use-case voor privacycoins richt zich niet alleen op de illegaliteit. Je zou XMR ook kunnen zien als een digitale variant van contant geld. De transacties en bedragen blijven privé en zijn niet traceerbaar, net zoals je een briefje van vijf aan je broer geeft. Dat gaat immers ook niemand wat aan.

Stel dat overheden en centrale banken volledig overgaan op CBDC’s en contant geld uit de roulatie wordt gehaald, dan kan Monero in dit gat springen. Vanwege de eigenschappen van XRM wordt de munt bestempeld als een digitale variant van contant geld.

The post Belangrijke dag voor Monero, cryptocurrency stijgt 5% appeared first on BTC Direct | Nieuws.