De eerste wedstrijden van het WK in Qatar worden deze week afgewerkt en we kunnen wel stellen dat een van de grootste voetbalverrassingen ooit heeft plaatsgevonden: Saudi-Arabië heeft Argentinië verslagen.

Crypto Argentinië verliest 28%

Wat heeft dat met crypto te maken? Argentinië heeft een fan token, een eigen crypto van het nationale voetbalteam. En doordat Messi en zijn minder bekwame teamgenoten verloren van de Aziatische voetbaldwerg, is de koers van het fan token gedaald.

Bron: CoinGecko

Zelden is er zo’n duidelijk causaal verband te zien als hierboven. Direct na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tussen Saudi-Arabië en Argentinië zakte de koers 28 procent.

Genieten van underdogs

Ga maar na, vaak kom je met je redenatie waarom een crypto gedaald is niet verder dan zoiets algemeens als ‘er zijn meer verkopers dan kopers.’ Of als een crypto stijgt, dan moet dat komen doordat de rente laag is, er gratis geld is en ik word nu al moe van typen. Saai.

Het is veel mooier om te genieten van een overwinning van een underdog en dit direct te correleren aan een koersbeweging.

Net als toen duizenden forumgebruikers van Reddit besloten om het op te nemen tegen grote hedgefondsen en massaal aandelen van GameStop kochten. Shortposities van hedgefondsen werden geliquideerd of te duur om aan te houden, en de koers bewoog hard dankzij de underdog.

Dat was een mooi verhaal om te volgen. Bijna net zo mooi als de winnende goal van Salem Al-Dawsari.

Veel fan tokens in omloop

Argentinië is niet de enige met een fan token, er zijn meer landen actief op het WK met een eigen crypto. Daarnaast zijn er ook muzikanten en professionele sportclubs in andere sporten met een eigen fan token.

Zo kreeg Messi, de grote ster van Argentinië, bij zijn overstap van zijn oude club FC Barcelona naar Paris Saint-Germain F.C. een grote zak fan tokens van zijn nieuwe broodheer.

Het idee is dat een organisatie veel identieke tokens maakt en deze vervolgens verkoopt of distribueert aan fans, speculanten en Messi. Deze tokens worden vaak verkocht op secundaire marktplaatsen, net zoals andere cryptocurrency’s, wat betekent dat de koers op en neer kan gaan.

Met fan tokens hebben fans een klein beetje zeggenschap in de richting van hun team. Zo kunnen fans van Paris Saint-Germain F.C. bijvoorbeeld stemmen welke speler op de cover van de videogame FIFA verschijnt.

Andere landen op het WK met een eigen fan token zijn Spanje, Brazilië en Portugal.

Chiliz aan het hoofd

Heb je geen zin in een WK-poule op kantoor waarbij je elke dag moet luisteren naar een update van die ene collega van de klantenservice, maar wil je wel een gokje wagen? Dan zou je een fan token kunnen kopen. Dit werkt net als bij andere crypto’s. Ga naar een cryptobeurs en zoek naar je favoriete fan token.

Maar wat ook kan, is investeren in het eco-systeem. Alle fan tokens van voetbalteams worden uitgebracht door Socios, een platform van Chiliz. Chiliz heeft een eigen coin en je zou kunnen stellen dat de waarde van CHZ gecorreleerd is aan het succes van fan tokens in het algemeen.

De koers van Chiliz is 0,17 euro en je koopt de crypto gewoon via BLOX, wel zo simpel.

The post Argentinië verliest niet alleen van Saudi-Arabië, maar ook 28% in crypto appeared first on BLOX | Nieuws.