Javier Milei heeft de voorverkiezingen gewonnen en kan zomaar de nieuwe president van Argentinië worden. Wat heeft dat met crypto en BLOX te maken? De nieuwe president profileert zich als pro-Bitcoin en anticentralebanken.

Hij is een uitgesproken Argentijnse econoom en staat bekend om zijn scherpe kritiek op de traditionele politiek, in de stijl van Donald Trump. Ook is hij positief over Bitcoin. Voordat de uitslag bekend werd, hadden de peilingen hem op een derde plek staan.

Meer dan 30% van Argentinië

Maar Milei ontving volgens Bloomberg meer dan een derde van alle getelde stemmen binnen. Ook zijn liberale partij haalde meer dan 30% van de stemmen binnen.

Ter vergelijking: Argentijnse presidentskandidaten zoals Patricia Bullrich van de partij “Juntos por el Cambio” (Samen voor verandering) kregen 28,14% van de stemmen, en Sergio Massa van de partij “Unidos por la Patria” (Unie voor het vaderland) kreeg 26,84% van de stemmen.

Centrale banken zijn corrupt

Wat maakt de presidentskandidaat dan zo populair? Waarschijnlijk om dezelfde reden waarom de peilingen hem zo laag hadden staan. Hij zei namelijk dat de centrale banken van Argentinië vernietigd moet worden omdat ze corrupt zijn en de inflatiecijfers van het land beïnvloeden.

Hij zei ook dat de acceptatie van Bitcoin door Argentinië zou helpen bij het creëren van een stabielere en verantwoordelijke overheid, het verminderen van de overheidsbureaucratie en het verbeteren van de afnemende economie van het land.

‘De centrale bank is oplichterij, een mechanisme waarmee politici de goede mensen bedriegen met inflatoire belastingen.’

Veel economische uitdagingen

De inflatie in Argentinië is de op twee na hoogste ter wereld, na Venezuela en Libanon. Rapporten stellen ook dat het land wordt geconfronteerd met een van de ergste economische crises sinds de depressie van 1998 tot 2002.

Daarnaast blijft de Argentijnse peso in waarde zakken. Zo heeft de munt dit jaar een kwart aan waarde verloren ten opzichte van de dollar. Argentinië heeft ook schulden en is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maar liefst 44 miljard dollar schuldig.

Geen idee of Bitcoin de oplossing is, maar je kan het hem niet kwalijk nemen dat hij zo’n afkeer heeft naar de instituten die Argentine om zeep hebben geholpen.

Aan de andere kant, er zijn meer controverses rondom de 52-jarige Milei. Hij wordt getypeerd als extreem rechts en zegt dat de klimaatcrisis een leugen is, dat seksuele voorlichting een truc is om gezinnen te ontwrichten, de verkoop van organen moet gelegaliseerd worden en burgers moeten wapens kunnen kopen.

De werkelijke presidentsverkiezingen zijn op 22 oktober.

The post Argentinië kiest voor Bitcoin president in voorverkiezingen appeared first on BLOX | Nieuws.