Op dit moment staat Bitcoin ruim boven de 43.000 dollar en heeft het een belangrijke weerstand doorbroken. Desondanks is er onder analisten een breed gedeelde consensus dat een grote correctie aanstaande is. Niet alleen vanwege de trenduitputting, maar ook als gevolg van verkoopdruk door belastingtechnische overwegingen. Het verschil tussen de belastingtarieven van crypto en banktegoeden is algemeen bekend onder investeerders, die hier vaak mee sjoemelen. Dit is vaak zichtbaar in de koersschommelingen aan het eind van het jaar.

Twee scenario’s voor de komende dagen

De onderstaande afbeelding is een 4-uursgrafiek. Elke candle staat dus voor 4 uur. Wat opvalt is dat na de stijging tot de 44.780 dollar, de koers uitsluitend lagere hoogtepunten heeft gemaakt. De diagonale lijn speelde hierin een grote rol, die als weerstand fungeerde. Gisteren schoot de koers hierboven, maar nog niet overtuigend. We zien dat de koers de vorige high er nog niet uit heeft gehaald en vooral veel weerstand ondervindt van de rode box. Dit brengt ons bij twee mogelijke scenario’s.

Het eerste scenario: de correctie komt nu

Op dit moment blijkt de weerstand van de onderste rode box te groot voor Bitcoin om te doorbreken. Alle gedane pogingen bleken tevergeefs, en dat is voor de bulls onder ons geen goed nieuws. Het ontbreken van deze doorbraak zet het eerste scenario namelijk in werking: een correctie van de koers zonder het maken van een nieuw hoogtepunt. Dit is het scenario waar ik op anticipeer, en ik zal verder uitleggen waarom.

Niet alleen ondervindt Bitcoin weerstand bij het doorbreken van de weerstand, ook zien we dat het volume de trend niet ondersteunt. De stijging van gisteren kent zelfs afnemend koopvolume, wat aangeeft dat een trendommekeer aanstaande is, eenvoudigweg omdat er onvoldoende kopers lijken te zijn.

De tweede factor die wijst op een naderende koersdaling heeft te maken met het orderboek. Rond de 45.000 dollar zien we grote hoeveelheden verkooporders (bovenste rode box op de afbeelding hierboven). Investeerders zijn ervan overtuigd dat de koers hiernaartoe stijgt en deze verkooporders vult. Laat Bitcoin nu vaak net dit soort grote orders mijden, wat de kans vergroot dat de koers binnenkort gaat dalen. Een vergelijkbaar scenario zagen we eerder bij de kooporders in de onderste rode box op de bovenstaande afbeelding. In plaats van dat de koers daalde om deze orders te vervullen, steeg de koers juist abrupt, waardoor de kopers met lege handen achterbleven.

Het tweede scenario: eerst een nieuwe high

Een alternatief scenario houdt rekening met de sterkte van de trend en een daadwerkelijke doorbraak van de weerstand. In dit geval schiet de koers omhoog, waardoor Bitcoin een nieuwe jaarlijkse hoogte kan bereiken. Dit wekt de indruk dat de koers nog veel verder zal stijgen: verkooporders worden geactiveerd en een grote daling volgt.

The post Analyse: wanneer gaat Bitcoin corrigeren? appeared first on BLOX | Nieuws.