Bitcoin zit al voor lange tijd rond hetzelfde prijsniveau. Sinds we de flinke daling hebben gehad heeft de prijs geen gekke uitschieters gemaakt. Dat is goed voor altcoin holders, aangezien altcoins vaker heftig reageren op een beweging van bitcoin.

Omdat de stijging van BTC zo langzaam gaat, hebben al veel altcoins de ruimte gekregen om te stijgen. Maar kan dit zo doorzetten? Daarom gaan we vandaag kijken naar de bitcoin grafiek, de bitcoin dominantie en de altseason meter.

Het aandeel van bitcoin in de markt

Om te beginnen kijken we naar de bitcoin dominantie. Dit is het percentage van de markt dat uit bitcoin bestaat en op dit moment is dat 41,7%. Dit betekent dat de rest van de markt (58,3%) uit altcoins of stablecoins bestaat. Wat kunnen we hieruit opmaken?

Zoals we in de analyse van vorige week bespraken, zit de dominantie van bitcoin op dit moment tussen twee zones (de blauwe balken). De dominantie is 7 weken geleden weer bij de bovenste zone geweest, dus het is aannemelijk dat hij deze keer ook weer helemaal teruggaat naar ongeveer 40%. Dit zou betekenen dat altcoins en stablecoins een groter aandeel van de markt zullen vertegenwoordigen. In ieder geval voor de komende tijd.

Hieruit kan je niet meteen zien of het altseason wordt, aangezien stablecoins ook een grote rol spelen in de totstandkoming van de bitcoin dominantie. Wat je hier wel kan zien, is dat het aandeel van bitcoin waarschijnlijk kleiner wordt.

En dat kan interessant zijn als bitcoin stijgt of gelijk blijft met de prijs. Het geval van een dalende bitcoin dominantie – en een prijs die gelijk blijft of groter wordt – is goed voor altcoins. Behalve als de dalende dominantie puur komt door een groeiende stablecoin supply.

Wordt het altseason?

Daarom gaan we kijken naar de altseason meter. Dit is een indicator die laat zien of het op dit moment altseason is, maar wat is dat? Dit begrip staat kortgezegd voor ‘altcoin-season’, en het betekent eigenlijk dat 75% van de top 50 munten beter presteert dan bitcoin in de afgelopen 90 dagen.

Het mooiste aan deze meter, is dat het – in tegenstelling tot de bitcoin dominantie – stablecoins (zoals USDT) en ‘asset backed tokens’ (zoals wrapped bitcoin) niet meeneemt. Hierdoor krijgen we een beter beeld van de kracht van altcoins.

Zoals je kan zien op deze meter presteert op dit moment 51% van de grootste altcoins beter dan bitcoin in de afgelopen 90 dagen. Hiermee zit deze meter zo goed als in het midden, en dat komt aardig overeen met de zones van de bitcoin dominantie; het percentage zit bij beide grafieken ongeveer in het midden.

Mocht de bitcoin dominantie nog verder dalen, en altcoins gaan beter presteren dan bitcoin, dan kan het zijn dat we binnenkort weer kunnen genieten van een altseason. Dit zou wel erg lang kunnen duren. Vooral als bitcoin ineens een grote beweging omhoog zal maken.

Wat doet bitcoin?

Daarom werpen we ook nog even een korte blik werpen op de bitcoin grafiek. De munt zit nog steeds in een opwaartse trend richting de 28.000 dollar. Zolang de koers van bitcoin niet onder het vorige laagtepunt komt, zal er ook niet heel veel ergs aan de hand zijn.

Als bitcoin hier doorzet en richting de blauwe zone beweegt, kan de munt daar wel weerstand krijgen. Dat is namelijk pas het eerste obstakel voor bitcoin richting de 28.000 dollar. Vandaar is het onwaarschijnlijk dat altseason binnenkort al voor de deur staat, want bitcoin kan – zonder weerstanden – erg hard op en neer gaan. Toch is het goed om alle opties te bekijken en er op tijd bij te zijn wanneer zich mooie kansen voordoen.

The post Analyse: gaat bitcoin plaatsmaken voor altseason? appeared first on BTC Direct | Nieuws.