Al bijna vijf maanden beweegt de Bitcoin koers zijwaarts. Uiteraard zijn er opwaartse bewegingen in deze periode, maar elke stijging kon geen stand houden en werd teniet gedaan door dieprode candles. De koers bewoog weer terug naar de ondersteuningsbox rond de 18.500 dollar, en deed vanuit daar opnieuw een poging om nieuwe hoogtes te laten zien.

De analyse van vandaag

Ook vorige week liet Bitcoin een leuke stijging zien van 15%. Vele investeerders waren ervan overtuigd dat dit de stijging is die ons een stuk hoger zal brengen. Helaas moesten deze mensen even slikken toen ze vanochtend de koers erbij pakten: er is bijna niets meer van over.

In de analyse van vandaag richten we ons op de reden waarom de koers weer in een neerwaartse trend is beland. We pakken een patroon erbij die ons meer informatie hierover kan geven: de bearflag. Opmerkelijk is dat terwijl Bitcoin in een bearflag beweegt, de sterkte van de dollar een bullflag op de grafiek heeft gevormd. Ook hier zullen we vandaag aandacht aan besteden. 

De weerstandslijn van de bearflag

Zoals ik in een vorige analyse benoemde, beweegt de koers op dit moment in een bearflag. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een behoorlijk bearish patroon. Het bestaat uit een oplopende weerstandslijn en oplopende ondersteuningslijn. Kenmerkend voor een bearflag is dus dat je steeds hogere hoogtepunten en hogere laagtepunten ziet. In de meeste gevallen breekt de koers uit naar beneden, en daar moeten we ons dan ook op voorbereiden.

BTC/USD 1D

Zoals je ziet, heeft de koers de rode lijn enkele keren getest als weerstand. De weerstand bleek te groot, en daarom zien we vandaag dan ook een behoorlijk grote rode candle verschijnen op de grafiek. De grootste cryptomunt is op dit moment 5% goedkoper dan gisteren, maar de prangende vraag is natuurlijk of het hierbij zal blijven.

Een positief teken is dat we bij de groene ondersteuningslijn aangekomen zijn. Dit is een aardig sterke ondersteuning, dus een kleine stijging vanaf deze lijn zou geen rare gedachte zijn. Toch moeten we niet vergeten dat Bitcoin in een zeer bearish patroon beweegt. Een uitbraak naar beneden is heel waarschijnlijk. 

Bij het verliezen van de groene lijn als ondersteuning zal allereerst de groene box in beeld komen. Dit is de ondersteuning die sinds juni dit jaar sterk genoeg is gebleken. Beweegt de koers echter lager, dan heeft Bitcoin eindelijk een richting gekozen en zullen we hoogstwaarschijnlijk pas rond de 14.000 dollar ondersteuning gaan vinden. 

De bullish patroon voor de dollar

Terwijl Bitcoin een zeer bearish patroon aan het vormen is op de grafiek, is het bij de grafiek van de DXY (sterkte van de dollar) precies andersom. Sinds enkele weken zien we lagere dieptepunten een lagere hoogtepunten. Hierbij ontstaat een bullflag. 

DXY 1D

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De vorming van deze bullflag op de grafiek van de DXY kan gezien worden als een extra bevestiging dat Bitcoin hoogstwaarschijnlijk naar beneden gaat uitbreken uit de bearflag. Er is namelijk een omgekeerde correlatie tussen de DXY en Bitcoin. Wordt de dollar sterker, dan neemt Bitcoin meestal af in waarde. En andersom is dit ook het geval. 

De vorming van een bullflag is zeer bullish voor de dollar. De vorming van een bearflag is zeer bearish voor Bitcoin. Door deze omgekeerde correlatie kun je dus zeggen dat wanneer de DXY uitbreekt naar boven uit de bullflag, Bitcoin hoogstwaarschijnlijk naar beneden uit de bearflag zal breken. Niets is zeker in deze markt, maar dit is toch wel iets om in de gaten te houden.

The post Analyse: dit is waarom Bitcoin daalt appeared first on BLOX | Nieuws.